Groen Beernem krijgt gelijk in dispuut rond gemeentelijke sporthallen

20 Juli 2017

Groen Beernem krijgt gelijk in dispuut rond gemeentelijke sporthallen

Groen krijgt dan toch gelijk in dispuut rond sluiting gemeentelijke sporthallen in zomervakantie. De meer dan 100 kinderen kunnen vanaf volgend jaar dan toch in sporthal Den Akker in Oedelem terecht voor hun Omnikamp, een organisatie van TC Smash. Groen wil dat de (dure) sportinfrastructuur ten dienste staat van de bevolking. En dat de gemeente rekening houdt met de vraag vanuit de sportclubs en sportbeoefenaars. Alle sporthallen op hetzelfde moment sluiten is niet meer van deze tijd, en al zeker niet in de zomervakantie. Onderhouds- en renovatiewerken kunnen trouwens, rekening houdend met de vraag, in verschillende periodes gebeuren zodat iedereen zijn sport verder kan beoefenen.

Alle sporthallen op hetzelfde moment sluiten, is niet meer van deze tijd. En al zeker niet in de zomervakantie.

De gemeente komt, bij monde van sportschepen Jos Sypré (CD&V), dan toch terug op haar 2 jaar geleden genomen beslissing om àlle sporthallen (ook de turnzaal in de gemeenteschool) in de eerste 3 weken van de zomervakantie te sluiten om, naar verluidt, onderhoudswerken of renovatiewerken uit te voeren. Daardoor kwam o.a. tennisclub TC Smash in de problemen, want die vereniging organiseert net in die sluitingsperiode een Omnisportkamp waar telkens ruim 110 kinderen aan deelnemen. Noodgedwongen kan de club daardoor voor het 2de jaar op rij niet terecht in sporthal Den Akker in Oedelem vlakbij en moet de vereniging uitwijken naar andere zaaltjes, die vaak te krap zijn voor zoveel sportbeoefenaars,  terwijl de gemeentelijke sporthallen intussen leeg staan. 

Roos_Lambrecht.jpgNadat Roos Lambrecht (Groen) bij een interpellatie op de gemeenteraad van 23 februari door de bevoegde schepen met een kluitje in het riet gestuurd werd, beet ze zich vast in de zaak. Na eigen onderzoek stelde ze vast dat de onderhoudswerken in Den Akker een sluiting van 3 weken niet rechtvaardigden en dat zelfs de geplande renovatiewerken niet doorgingen. Conclusie van Roos: er was en is geen enkele reden om sporthal Den Akker de eerste 3 weken van juli te sluiten. Na haar interpellatie op de gemeenteraad van 6 juli kon de sportschepen niet anders dan overstag gaan. Hij beloofde dat de sporthal voortaan open zou blijven zodat de Oedelemse tennisclub haar omnikamp zou kunnen organiseren.

Dat de gemeente alle sporthallen- en zelfs de turnzaal van de gemeenteschool De Notelaar - 3 weken lang sluit tijdens de zomervakantie vinden we nog steeds een onbegrijpelijke beslissing. Net tijdens de grote vakantie komt een zee van tijd vrij voor kinderen en jongeren. Een ideale gelegenheid dus voor de sportclubs om kinderen en jongeren aan te zetten om te bewegen en sportkampen te organiseren. Het kan dan niet dat sportclubs voor een gesloten deur staan.

Het kan anders. Groen wil dat de (dure) sportinfrastructuur den dienste staat van de bevolking en dat de gemeente rekening houdt met de vraag vanuit de sportclubs en sportbeoefenaars. Alle sporthallen op hetzelfde moment sluiten is niet meer van deze tijd, en al zeker niet in de zomervakantie. Onderhouds- en renovatiewerken kunnen trouwens, rekening houdend met de vraag, in verschillende periodes gebeuren zodat iedereen zijn sport verder kan beoefenen.

In buurgemeente Oostkamp draait het sportcomplex De Valkaart de hele zomervakantie op volle toeren, want dan vinden er 2 maanden lang omnisportkampen plaats. In Beernem vindt de gemeente het net dan nodig om 3 weken lang alles te sluiten.  Het contrast kan niet groter zijn.