Beernem moet anticiperen op langdurige droogte met hemelwaterplan

01 Juni 2020

Beernem moet anticiperen op langdurige droogte met hemelwaterplan

Beernem moet dringend een hemelwaterplan opmaken. 

Rolle De Bruyne, Groen-gemeenteraadslid en biotuinbouwer is erg bezorgd over de ongewone droogte en de dramatische gevolgen voor mens en natuur. “Dit is een wake-up call voor iedereen.”

Op de gemeenteraad van donderdag 4 juni, vraagt Rolle De Bruyne (Groen gemeenteraadslid) om dringend een plan om te maken voor hemelwater. Om de groter wordende waterschaarste tegen te gaan, moeten we het opvangen in plaats van het zomaar in de riolen te laten weglopen, zoals nu al te vaak gebeurt. 

Als we willen dat er iets gebeurt, moet de gemeente de trekker worden tegen de droogte. Dat kan door een ambitieus hemelwaterplan op te maken. 

Zo'n plan zorgt ervoor dat regenwater ter plaatste kan gehouden worden, vertraagd worden afgevoerd of kan infiltreren.

Zo’n plan bevat een visie over hoe het regenwater afkomstig van wegenwerken, woningen, verharde oppervlaktes, enz. ter plaats kan gehouden worden, vertraagd afgevoerd kan worden, of kan infiltreren in de bodem. En ook waar er meer ruimte moet komen voor water. 

Zo’n 200 Vlaamse gemeenten zijn al in het getouw om zo’n hemelwaterplan op te starten, sommige zijn er al klaar mee. Hoog tijd dus dat ook Beernem hier werk van maakt.

Tijdens dezelfde gemeenteraad doet Rolle ook enkel suggesties om erosie tegen te gaan, zoals het verhogen van de organische stof in de bodem en het aanplanten van haagplanten.