Voortaan milieuvriendelijke compostaarde in plaats van bloemaarde voor bebloemingswedstrijd

21 Februari 2024

Voortaan milieuvriendelijke compostaarde in plaats van  bloemaarde voor bebloemingswedstrijd

Gemeente deelt voortaan geen bloemaarde maar compostaarde uit voor de bebloemingswedstrijd.  “Dat is veel beter voor het milieu”, zegt schepen voor groenbeheer en milieu Jan Vanassche.  

Elk jaar krijgen inwoners met groene vingers de kans om uit te pakken met hun tuin in de bebloemingswedstrijd. 3 bebloemingscomités beoordelen dan de tuinen van de deelnemers. Wie zich inschrijft, krijgt van het gemeentebestuur in het voorjaar traditioneel een zak bloemaarde. Zo wil de gemeente niet alleen zorgen voor een aantrekkelijke uitstraling, maar ook voor meer biodiversiteit en meer kansen voor de bijen. De bedeling gebeurt dit jaar op 25 maart.

“Maar voortaan geven we geen bloemaarde meer, maar compostaarde”, legt milieuschepen Jan Vanassche uit. “Bloemaarde bevat turf en dat is een voorbeeld van een fossiele brandstof die bovendien eindig is. “

De constante turfwinning in veengebieden, vernietigt niet enkel deze gebieden, maar ook de habitat van de dieren en planten daar. Bij het uitgraven komen grote hoeveelheden schadelijke klimaatgassen zoals koolstofdioxide, stikstof en methaan vrij die mee zorgen voor de klimaatopwarming.

“Bovendien is het ook beter voor het milieu om vaste planten te houden in tuinen en potten in plaats van elk jaar opnieuw eenjarige planten te kopen. Deze vaste planten profiteren zowel in volle grond als in potten of bakken van de voordelen van compost”, besluit schepen Jan.