Verspreidt burgemeester Beernem fake news?

30 November 2017

Verspreidt burgemeester Beernem fake news ? Goed nieuws! In Het Nieuwsblad van 29 november 2017 vertelt burgemeester Johan De Rycke (CD&V) dat het aantal inbraken in Beernem over een periode van 3 jaar spectaculair gedaald is. Die daling is volgens hem te danken aan de vaste ANPR-camera aan de afrit in Beernem. De kop van het artikel zet dit nog eens extra in de verf: ' ANPR-camera halveert aantal woninginbraken.' Jammer genoeg is dit een beetje fake news. Daarom een factcheck.'Terwijl er in 2014 nog 25 feiten geteld werden, waren dat er vorig jaar nog slechts 20', zegt het artikel. Is dit dus een spectaculaire daling? Neen, helemaal niet. En als we goed kunnen tellen is dit zelfs geen halvering. Want 25: 2 = 12,5, geen 20, dus. Gelukkig gaf de korpschef van politiezone Het Houtsche (Beernem, Oostkamp en Zedelgem) op een vorige gemeenteraad de juiste cijfers. En de juiste reden waarom er veel minder inbraken zijn.

 

In de gemeenteraad vertelde de  korpschef dat het aantal inbraken in woningen, bedrijven en handelszaken sinds 2014 gehalveerd is in onze gemeente (check! De burgemeester heeft gelijk, de cijfers in het artikel kloppen dus niet). De inbraak in wagens is daarentegen drastisch toegenomen.

Maar ? hier komt het- de daling van het aantal woninginbraken én de grotere pakkans is volgens de korpschef vooral te danken aan de patrouillewagen met 3 camera's voor nummerplaatherkenning, de buurtinformatienetwerken en de 11 vaste ANPR-camera's in de zone Het Houtsche. Dus het goede resultaat komt er niet enkel dankzij die ene ANPR- camera aan de afrit van de E 40. 'Ook de WhatsAppgroepen spelen een belangrijke rol in de grotere pakkans', aldus de politiechef van Het Houtsche.

Het goede nieuws is dat er een nieuwe ANPR-camera bijkomt en de kosten ervan gedeeld worden met Damme. Wat dan weer merkwaardig is, omdat Damme tot een andere politiezone behoort. Wat ons tot de achtergrond van dit verhaal brengt: politiezone Het Houtsche wou dat de gemeente 4 bijkomende camera's aankocht. Maar door de besparingen die de gemeente doorvoert op het budget voor de politie (en dus op onze veiligheid) was dit niet haalbaar. Vandaar de gedeelde kosten voor de camera die langs de N9 in Sijsele zal staan. En dus zijn er eigenlijk nog 3 camera's te gaan?. Ter vergelijking: Oostkamp heeft 4 ANPR-camera's staan. Veiligheid heeft een prijs, maar die prijs mag niet te hoog zijn voor de gemeente, zoveel is duidelijk. Wij, van onze kant, willen niet besparen op veiligheid. 

 

?