Verkeer is grootste bezorgdheid van ouders (De Standaard)

03 September 2008

BRUSSEL - Ouders liggen het meest wakker van het verkeer. Die bekommernis steekt met kop en schouders boven alle andere uit. Vrienden, schooldruk, huiswerk of de latere beroepskansen: ze scoren allemaal lager dan het verkeer wanneer ouders vertellen over hun bekommernissen. Dat blijkt uit een bevraging van TNS media in opdracht van De Standaard bij een duizendtal gezinnen.Op de vraag 'Waar ligt u wel eens van wakker (in verband met uw kinderen)?' noemde liefst 45 procent van de ouders in onze enquête het verkeer.

De gezondheid van hun kinderen komt bij veel ouders op de tweede plaats (36 procent), en daarna pas komen de verdere schoolcarrière (34), het gedrag van mijn kind (31) en schooldruk en aanverwanten (30 procent). Roesmiddelen als drugs en alcohol, die nochtans vaak in de media met jongeren en problemen worden geassocieerd, werden slechts heel zelden spontaan genoemd.

Misschien is dit resultaat niet zo verwonderlijk als men weet dat er jaarlijks ruim 10.000 jongeren in Vlaanderen bij een ongeval betrokken raken. Ruim 1.000 onder hen lopen zware letsels op. Enkele tientallen minderjarigen laten jaarlijks het leven op de weg, als voetganger, op de fiets of als passagier in een auto.

We vroegen ouders ook of hun kind (telkens het jongste in het gezin, als dat tussen 10 en 15 jaar oud was) alleen naar school mag. Er is hier een duidelijke kloof te zien tussen de lagere en de middelbare school. Van de eerste groep mag slechts 30 procent zonder begeleiding de weg naar school afleggen. Tegen de leeftijd van 14-15 jaar mag zowat iedereen alleen naar school. De meesten doen dat per fiets. Bus en trein zijn een goede tweede.

Er is geen verschil tussen wat meisjes en jongens mogen. Dat is er wel wanneer gevraagd wordt of de kinderen ook in hun vrije tijd met de fiets op de openbare weg mogen. Meisjes moeten vaker voor het donker thuis zijn.

Bron: De Standaard, 3 september 2008