Snoeiwerken in Beverhoutsveld moeten bomen in topconditie houden.

14 November 2022

Snoeiwerken in Beverhoutsveld moeten bomen in topconditie houden.

We weten dat bomen van onschatbare waarde zijn voor ons, mensen en voor onze planeet. Daarom is het onze plicht als gemeente om de bomen op ons grondgebied in tiptopconditie te houden.

De komende weken zijn er snoeiwerken gepland in het Beverhoutsveld, het uitgestrekte akker- en weidegebied op het Beernemse grondgebied dat doorsneden is met heel veel dreven.

“Snoeien is noodzakelijk om de bomen in goeie conditie te houden, maar ook om de veiligheid van de boeren, fietsers en wandelaars aldaar te verzekeren”, legt milieuschepen Jan Vanassche (Groen) uit.

Eerst starten de gemeentearbeiders met het opsnoeien van de populieren in de Gevaertsdreef en de Torredreef, daarna werken ze verder in de zone tussen de Akkerstraat, de Boereweg, de Beekstraat, de Kasteelhoek en de Rokersdreef.

Tijdens de werken worden zware takken die kunnen afbreken en dode takken die een gevaar vormen verwijderd. Naast deze veiligheidssnoei  is er ook nog de gezondheidssnoei. Door bomen regelmatig te snoeien blijven ze langer gezond. Tijdens zo’n onderhoudssnoei worden ook takken die over elkaar heen kruisen of schuren aangepakt. Ook plakoksels, instabiele vergroeiingen van takken aan de stam die kunnen afscheuren, worden dan verwijderd. Tijdens de onderhoudssnoei worden de boomkronen indien nodig ook luchtiger gemaakt. De belasting op de stam en de takken wordt zo verkleind en daardoor gaat de boom langer mee.

 “We hebben heel wat groen in onze gemeente, waaronder heel wat bomen. We weten dat bomen van onschatbare waarde zijn voor ons, mensen en voor onze planeet. Ze helpen ons tegen de klimaatopwarming, zijn goed voor de biodiversiteit en geven ons rust en ontspanning. Daarom is het onze plicht als gemeente om de bomen op ons grondgebied in tiptopconditie te houden zodat de volgende generaties er mee kunnen van genieten”, besluit Jan Vanassche.