Naast het sluikstorten, vormt zwerfvuil (blikjes, plastic flessen, ?) in het algemeen een groeiend probleem in onze gemeente. Uit onze deur-tot-deurbevragingen bleek dat dit een bron van ergernis is voor veel inwoners. In 2016 werd er in Beernem ruim 37 ton zwerfvuil opgeruimd. In dit cijfer zit nog wel de inhoud van de vuilnisbakjes langs de weg, maar niettemin is dit een indrukwekkend cijfer. De oplossing voor het probleem van zwerfvuil is gekend, namelijk het invoeren van statiegeld. Maar Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V) wil (samen met de verpakkingsindustrie) hier voorlopig niet van weten, ook al kost het opruimen van zwerfvuil de Vlaming 10 euro per jaar.
In 2015 liet de minister door OVAM een analyse uitvoeren naar de impact van een invoering van statiegeld op blikjes en alle eenmalige drankverpakkingen. OVAM schatte dat de heffing van statiegeld in Vlaanderen tot een daling van het zwerfvuil met 40% zou leiden en zelfs met meer dan 90% wat de eenmalige drankverpakkingen betreft.
O.a. Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken, om er maar enkele te noemen, zijn landen die statiegeld hebben ingevoerd.
Groen stak alvast de handen uit de mouwen en ruimde langs een deel van de Scherpestraat op korte tijd heel wat zwerfvuil op (bekijk de foto's). Zo verlichtten we eventjes het werk van de mensen die dit normaal doen. Laten we hopen dat onze ministers ooit het lef en de politieke moed hebben om de plaag van het zwerfvuil aan te pakken.
#Zwerfvuil deze namiddag opgeruimd aan scherpestraat #beernem pic.twitter.com/VzV3kCaHlk
? Groen Beernem (@groenbeernem) April 8, 2017
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter