SAK-enquête: en er is meer

11 Juli 2007

En er valt nog meer te melden over de SAK-enquête. Zo zijn we te weten gekomen dat een gemeenteraadslid uit Sint-Joris dat als ACW-lid mee ijvert voor de afbraak van het historische pand, redactielid is van de Heemkundige Kring 'Bos en Beverveld'. Een heemkundige kring staat nochtans voor het inventariseren, beschrijven en bewaren van o.a. het historische erfgoed en toch niet voor het streven naar de afbraak van een wettelijk beschermd monument! De burgemeester zelf, die samen met het Schepencollege de procedure tot deklassering heeft ingezet is zelfs erelid van deze Heemkundige Kring! De hypocrisie ten top gedreven, dus! Bladert u maar even mee in enkele jaarboeken en andere naslagwerken, uitgegeven door deze Heemkundige Kring:? onder artikel " De bewoning rond de marktplaats in Oedelem" auteur Henri Zutterman op blz 132:"

  1. in het jaarboek 1972 We verlaten de markt langs de Bruggestraat. Helemaal vooraan vinden we een andere prachtige herenwoonst: eigenlijk met.... 2 voorgevels: één aan de Bruggestraat, de andere - de mooiste!- aan de zijde van de ingang van de oude melkerij St Marie.  De familie Maes woont er nu: vroeger was het de verblijfplaats van de griffiers Pecsteen.  Het werd toen de
    "
  2. in het jaarboek 1996 onder artikel " Het industrieel- archeologisch erfgoed van Beernem, Oedelem en Sint Joris ten Distel" auteur Dries Bonamie op blz 126: " In 1901 richtte Henri Maes de zuivelfabriek St-Marie op in het herenhuis " de poermolen". Na de eerste wereldoorlog werden de bedrijfsgebouwen opgetrokken en de woning vergroot. Na het overlijden van Henri ( 1934)- en voor WO II- kende het bedrijf een tweede uitbreiding waarbij het gebouw de volledige breedte van het binnenplein innam. Het gebouw bezit binnenin ( het gaat hier over de bijgebouwen) een interessante ruimtewerking. Door haar centrale ligging in het dorp, haar architecturale vormgeving en haar goede bouwtechnische staat kan de voormalige zuivelfabriek zich uitstekend lenen tot herbestemming. "
  3. in het boek " het Beernem, Oedelem en Sint Joris van toen" 1982 auteurs Ryserhove(+) en Zutterman ( beiden leden van de heemkundige kring) op blz 90: " Oedelem heeft nog een flink aantal mooie herenhuizen overgehouden uit de vorige en uit de 18e eeuw. Eén der mooiste is beslist "De Poermolen", vooraan in de Bruggestraat, waarvan we hier een opname brengen zoals het er thans uitziet.  Tot omstreeks de eeuwwisseling stond er nog maar de helft van het gebouw. In het begin van deze eeuw werd het door Henri Maes uitgebouwd tot een prachtig patriciershuis, dat we nu kennen. Drie-, vierhonderd jaar geleden was dit een grote hoeve, " de Witte Engel" genoemd. Ook spreekt men soms van het "Pecsteen-huys" omdat de griffiers Pecsteen hier woonden en ook eigenaar waren van de woning tot omstreeks 1770. "

(foto door Must Be Art via Flickr)