Rookvrije speelpleinen en sportterreinen

26 Maart 2019

Rookvrije speelpleinen en sportterreinen

Gemeenteraadslid Roos Lambrecht (Groen) wil dat het gemeentebestuur snel werk maakt van rookvrije speelpleinen en sportterreinen. Ze verwijst daarbij naar het Charter Generatie Rookvrij. “De luchtwegen van kinderen zijn heel gevoelig voor de schadelijke effecten van tabaksrook”, zegt Roos. “Nu er in Vlaanderen een verbod is op het roken in de auto in het bijzijn van kinderen, moeten we een stap verder durven zetten en ook  plekken waar veel kinderen komen rookvrij maken.“

Roos stelt voor om op elk speelplein en sportveld een bord te plaatsen waar er opgeroepen wordt om niet te roken.  Het gaat niet meteen om een verbod, maar om een oproep. “Het is dus niet meteen de bedoeling om controles uit te voeren en rokers te bestraffen,” aldus Roos. “ Wel om volwassenen op een positieve manier aan te moedigen om het goede voorbeeld te geven door hun (e-) sigaret niet boven te halen in de nabijheid van kinderen.”

Het initiatief van Roos past in de nationale actie 'Generatie Rookvrij', waarin anti-tabaksorganisaties zoals Kom Op Tegen Kanker en de Stichting Tegen Kanker de krachten bundelen.  Roos denkt dat er hiervoor voldoende draagvlak is. “We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat kinderen door passief roken vatbaarder zijn voor allerlei ziektes zoals long- en hersenvliesontstekingen en chronische bronchitis. En dat het ook hun hun risico verhoogt om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Argumenten genoeg, dus om onze jongsten de kans te geven om in een rookvrije omgeving op te groeien.”