Peperdure bomen in potten op Oedelem markt

02 April 2016

Peperdure bomen in potten moeten gebrek aan groen op Oedelemse markt compenseren. Het schepencollege wil 5 bomen en boompotten aankopen om de markt van Oedelem, nu nog een grijze vlakte, alsnog wat te vergroenen. Maar we verslikken ons in de hoge kostprijs: meer dan 13.300 euro voor 5 bomen in een pot. Gedragen de schepenen zich als Zonnekoningen? ?Bij de heraanleg van de markt van Oedelem in 2010-2012 pleitte onze partij voor de aanplant van bomen en zitbanken. De banken zijn er gekomen, de bomen niet, behalve enkele bomen aan de achterkant van het Schepenhuys (het vroegere gemeentehuis).  Bomen aan de voorkant zouden door hun afvallende bladeren de fontein op de markt verstoppen, klonk het toen. Met als resultaat dat de markt momenteel heel kaal en grijs oogt.

Nu wil het schepencollege met de aankoop van 5 bomen en boompotten de markt alsnog met wat groen aankleden. Op het eerste zicht geen slecht idee, maar we schrikken toch heel erg van de hoge kostprijs: de aankoop van de 5 bomen raamt de gemeente op 500 euro,  de boompotten zelf kosten per stuk meer dan 2.600 euro. Totale kostprijs: ruim 13.800  euro voor amper 5 bomen in potten.

We vinden dit bedrag onaanvaardbaar hoog. En een slag in het gezicht van elke Beernemnaar die verteld werd dat de gemeente moest bezuinigen en dat daarom de tarieven van de huisvuilzak, het recyclagepark, de identiteitskaart, het rijbewijs,? omhoog gingen en er door het beknibbelen op het personeel ook minder dienstverlening zou zijn.

Blijkbaar hebben de schepenen opeens geld teveel en spenderen  ze als  Zonnekoningen extravagant veel  voor wat schaamgroen.

We blijven voorstander van groen op de markt van Oedelem, maar niet tot elke prijs. We roepen het schepencollege  op om vooralsnog bomen te planten in de volle grond. Bomen in potten vergen intensief onderhoud ( bemesten, water geven, snoeien) en de levensduur is erg beperkt.  Bomen in potten groeien ook nauwelijks,  dus het beoogde effect om de grijze vlakte te doorbreken zal erg minimaal zijn. Bomen in volle grond gaan langer mee, zijn beeldbepalend, worden groot en geven schaduw voor de bankzitters. Tenslotte nemen ze CO2 op.

Dus, kan er iemand de schepenen weer met de voeten op de aarde brengen?

Namens Groen Beernem,
Jan Vanassche, gemeenteraadslid

?