Ook in Beernem komen er boekenruilkastjes

20 December 2021

Ook in Beernem komen er boekenruilkastjes

Op de gemeenteraad van december stelde Roos Lambrecht voor om op bepaalde plaatsen in de gemeente boekenruilkastjes te plaatsen. “Die zijn een uitstekende manier om boeken een tweede leven te geven”, aldus Roos. “Zo kunnen mensen op een laagdrempelige manier en bovendien gratis boeken nemen en geven, wat past binnen de gedachte van de circulaire economie. In deze coronatijden kan het initiatief ook contacten tussen mensen uit de buurt stimuleren. “  

“In deze coronatijden waar de sociale contacten en de vrijetijdsactiviteiten sterk teruggevallen zijn, grijpen veel mensen weer naar een boek om te lezen”, steekt gemeenteraadslid Roos Lambrecht van wal. “Voor een goed boek kan iedereen vanzelfsprekend in de boekhandel, krantenwinkel of in de beide Beernemse bibliotheken terecht, maar er is nog een mogelijkheid: in verscheidene gemeenten en steden (Brugge, Oostende, Lede, …) staan er, verspreid over het publieke domein, ook openbare boekenkastjes, ook wel boekenhuisjes, boekenruilkastjes, of minibiebs genoemd. “

Het zijn een soort mini-uitleenpunten, maar zonder dat de bib zelf hierin moet tussenkomen. Wel is het belangrijk dat er voor elk boekenkastje een peter of meter kan aangeduid worden die zich over zo’n boekenhuisje wil ontfermen zoals: ervoor zorgen dat er geen boeken op de grond rondslingeren, echt kapotte boeken eruit halen, enz. Zo’n peter of meter kan een bibvrijwilliger zijn of iemand die in de buurt van zo’n boekenhuisje woont.

Niet enkel romans, maar ook strips, reisgidsen, thrillers, informatieve boeken kunnen er een plek krijgen. Bedoeling is dat mensen volgens de kringloopgedachte en op een laagdrempelige manier boeken kunnen nemen en geven.

Schepen van cultuur Patricia Waerniers (CD&V) liet in haar antwoord weten dat ze al werk gemaakt heeft van deze waardevolle suggestie: zo hebben de medewerkers van de bib al een ruilkastje met boeken geïnstalleerd aan de speeltuin in het provinciaal domein Bulskampveld. Een burger in de Wellingstraat heeft er op eigen initiatief één in zijn voortuin geplaatst; de bib heeft hiervoor een boekenpakket ter beschikking gesteld. En in de planning zitten nog 4 boekenhuisjes die gebruiksklaar zullen zijn tegen de Dag van de Minibieb op 1 juli 2022.

“Nadat een gebruiksreglement is opgemaakt, zullen wijken kunnen kandideren om een minibieb te krijgen. Iemand uit de buurt kan er dan over waken dat de ruilkastjes netjes blijven en er geregeld andere boeken in terechtkomen”, besluit de cultuurschepen.