Ook Beernem stapt mee in het ‘Live-Enrollment’ -project van de federale overheid tegen identiteits-fraude.

03 April 2024

Ook Beernem stapt mee in het ‘Live-Enrollment’ -project van de federale overheid tegen identiteits-fraude.

"Inwoners zullen nooit meer moeten terugkeren omdat hun pasfoto niet conform is."

Ook Beernem stapt mee in het ‘Live-Enrollment’ -project van de federale overheid tegen identiteitsfraude. Dat laat de gemeente toe om zelf live en kosteloos een digitale pasfoto te nemen aan het loket. Dat antwoord kreeg raadslid Roos Lambrecht op haar vraag in de gemeenteraad.

“Ondanks heel wat inspanningen van de overheid, blijkt het vervalsen van pasfoto’s een courante praktijk in bepaalde milieus”, weet Roos Lambrecht. “Om dit probleem uit de wereld te helpen heeft de federale overheid een project uitgewerkt dat gemeentebesturen toelaat om zelf aan het loket professionele foto’s voor identiteitsdocumenten te nemen.”

Die foto’s voldoen dan ook meteen aan de juiste vormvereisten zodat de gemeente inwoners nooit meer terug moet sturen omdat hun foto niet conform de regels is genomen.

Bij de aanvraag van een identiteitsdocument zal een loketmedewerker van de dienst Burgerzaken live een foto nemen. Deze komt dan rechtstreeks op de identeitskaart, Kids-ID, reispaspoort of vreemdelingenkaart.

Het live- enrollment-project brengt heel wat technologie met zich mee: het omvat de installatie van fotostudio's aan loketten, voorzien van camera's, flitsers en aangepast zitmeubilair.

Burgemeester Jos Sypré (CD&V) bevestigde dat de gemeente intussen een aanvraag voor 2 toestellen heeft ingediend. “Een beslissing over de goedkeuring van de aanvraag valt te verwachten in de tweede helft van dit jaar.”

Roos Lambrecht is verheugd dat de gemeente hierop ingaat. “Het project zal er ook voor zorgen dat onze inwoners nog sneller en efficiënter geholpen zullen worden aan het loket.”