Onze bezorgdheid kern Oedelem

27 Januari 2017

?Het aantal handelszaken in het centrum van Oedelem is de laatste tijd sterk verminderd. De speelgoedwinkel, de bloemenwinkel, de lingeriezaak, de bank, de Kiosk, ... Naar verluidt verdwijnen er waarschijnlijk nog twee handelszaken uit de kern. Door het verdwijnen van deze zaken krijgen de overblijvende zaken het ook moeilijker en zullen deze misschien ook verdwijnen. Op de gemeenteraad an 26 januari vraagt  vraagt wat het gemeentebestuur zal ondernemen om de kern van Oedelem levendiger te maken en de middenstand terug aan te trekken?Roos Lambrecht

De bevoegde schepen antwoordt dat de bekommernis wordt gedeeld. Er wordt dan ook ingezet via diverse trajecten om het zelfstandig ondernemerschap en de handelskernen te versterken.

Vooreerst is er de lopende studie om in de toekomst de winkelgebieden te kunnen afbakenen om zo tot een kernversterkend winkelbeleid te kunnen evolueren. Daarnaast zijn er de inspanningen van de voorbije maanden rond de acties van 'Joyn Urban Beernem' met reeds de volgende resultaten: Er zijn ondertussen 97 Beernemse cadeaubonnen verkocht voor een totaalbedrag van € 5.220 en er werd al voor € 750 met Beernemse cadeaubonnen betaald bij de handelaars. Er wordt per maand gemiddeld 6.473 keer gescand aan een tablet bij een handelaar en er werden reeds 12.946 winstkansen uitgedeeld door de handelaars Er werd ondertussen 7 maal € 100 uitgedeeld aan een wekelijkse winnaar. De website werd door reeds meer dan 2.100 unieke bezoekers bezocht en de Visit Beernem Nieuwsbrief haalt een openingspercentage van 42% op 1.634 subscribers. De Facebookpagina telt meer dan 375 fans. Wat concreet de Markt van Oedelem betreft wordt getracht om zoveel mogelijk activiteiten te organiseren en te stimuleren, om zodoende de handel onrechtstreeks te bevorderen. Onze gemeente en onze handelaars hebben heel wat troeven, we moeten dan ook inzetten op een bewustmakingscampagne om lokaal te kopen. Niettemin toch een waarschuwing: het bestuur kan alleen stimuleren, echt ingrijpen op het private marktgebeuren en op de concrete vestiging van handelszaken kan natuurlijk niet.