Nieuw zwembad in sportpark Drogenbrood wordt duurzaam en energiezuinig

23 Oktober 2022

Nieuw zwembad in sportpark Drogenbrood wordt duurzaam en energiezuinig

De bouwwerken aan het nieuwe zwembad in de Wellingstraat schieten goed op. Zo goed zelfs dat de opening in het voorjaar van 2023 wordt voorzien. “Het nieuwe zwembad is een grote uitdaging voor onze gemeente, maar samen met coalitiepartner CD&V en onze kartelpartner Vooruit steunen we dit belangrijk bouwproject”, deelt milieuschepen en schepen voor Ruimtelijke Ordening, Jan Vanassche mee. Het is wel jammer dat geen enkele andere buurgemeente wou participeren in een gemeenschappelijk zwembad.  

“Voor ons lag de focus op duurzaamheid en energiezuinigheid”, verduidelijkt schepen Jan Vanassche nog. “Dat zorgt ervoor dat de kosten van de uitbating gedrukt worden. “Naast zonnepanelen en een zonneboiler die voor elektriciteit en warm water zorgen, verwarmt een luchtgroep met warmtepomp de zwembadhal. Het chloor voor het zwembad wordt door middel van zoutelektrolyse ter plaatse aangemaakt , zodat er geen voorraden chloor aangekocht en getransporteerd moeten worden. En zo zijn er nog meer milieuvriendelijke technieken geïntegreerd.”

Daarnaast ging er bij het ontwerp grote aandacht naar de toegankelijkheid: er komen voldoende leuningen, aangepaste kleedruimtes en sanitair, een mobiele zwembadlift, luie trappen in de baden en nog veel meer.

Het complex zal uiteindelijk uit 3 zwembaden bestaan: een 25-meterbad met 8 banen, een instructiebad met beweegbare bodem en een baby- en peuterbad met speeltoestellen. Voor de  zwemmers zijn er 4 groepskleedkamers en 36 individuele kleedkamers.

Ook Groen- gemeenteraadsleden Roos Lambrecht en Rolle De Bruyne zijn erg in hun nopjes nu het nieuwe zwembad stilaan vorm krijgt. “We zijn blij dat de vele Beernemse schoolkinderen, lokale verenigingen en ook de individuele zwemmers binnen afzienbare tijd opnieuw het zwembadwater zullen kunnen induiken om te leren zwemmen, te trainen, of gewoon waterpret te beleven. En dat allemaal in de eigen gemeente, toch een belangrijke troef!”