Nieuw Beernems zwembad wordt mega-duurzaam.

28 September 2020

Nieuw Beernems zwembad wordt mega-duurzaam.

Het nieuwe Beernems zwembad in sportpark Drogenbrood zal voorzien zijn van een waslijst aan energiezuinige en milieuvriendelijke technieken op het gebied van (water)verwarming en het opwekken van elektriciteit. “Dat is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de burger”, legt milieuschepen Jan Vanassche (Groen) uit.

Jan Vanassche, schepen van MilieuHet nieuwe zwembad dat in samenwerking met Farys in het sportpark Drogenbrood komt, zal gebruik maken van de meest energiezuinige technieken. Milieuschepen Jan Vanassche (Groen) licht toe: ”We hebben bij het ontwerp van het nieuwe zwembad aan het milieu én aan de portemonnee van de burger gedacht. Want de kosten voor de uitbating van een zwembad kunnen hoog oplopen. Mede dankzij een hele resem energiebesparende en milieuvriendelijke maatregelen kunnen we die kosten verlagen. “

Zo zullen niet minder dan 240 zonnepanelen instaan voor het opwekken van elektriciteit. Daarnaast zorgen zonneboilers voor de productie van warm water. Boven de kleedkamers en het peuterbad zal het dak verlaagd zijn, zodat ook hier op energie bespaard wordt.

Zowel in de zwemhal als in de kleedkamers zal een systeem voor warmterecuperatie zorgen. Verder zullen de zwembadpompen uitgerust zijn met een frequentiesturing waardoor er minder verbruik zal zijn.

Ook het regenwater zal hergebruikt kunnen worden. Daarnaast moeten LED- verlichting en bewegingssensoren voor een verminderd elektriciteitsverbruik zorgen.

Een optimale isolatie moet zorgen voor een uitstekend warmte-isolatiepeil.

De waterbehandeling zal gebeuren door een geavanceerde zoutelektrolyse-installatie, waardoor er geen chlooropslag nodig is: dit zorgt voor minder chemicaliën.

En last but not least zal ook de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt worden.

“Door al deze maatregelen zal het nieuwe zwembad dat in 2022 klaar moet zijn, mega- duurzaam zijn”, besluit schepen Jan Vanassche.  

3D visualisatie van groot zwembad