Met belgerinkel naar de winkel

17 Mei 2013

Groen Beernem blij met actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel' maar wil dat de gemeente het fietsen veiliger maakt. De actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel' is een goede actie. Maar Beernem moet dringend iets doen aan het hoog aantal verkeersongevallen met fietsers.We zijn blij dat Beernem opnieuw haar schouders zet onder de actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel' (4 mei- 8 juni) die mensen wil stimuleren om met de fiets in de eigen gemeente te winkelen. Niet enkel het milieu maar ook de handelaars kunnen er alleen maar wel bij varen. Zeker nu uit onderzoek blijkt dat fietsers vaker lokaal winkelen, trouwere klanten zijn en meer consumeren dan automobilisten. Maar om meer mensen op de fiets te krijgen, moet ook de verkeersveiligheid dringend omhoog.

Op dat vlak scoort Beernem barslecht. De meest recente gegevens die beschikbaar zijn (uit de Profielschets Beernem voorjaar 2013) geven aan dat er in het jaar 2011 39 ongevallen waren met fietsers, wat meer dan een verdubbeling betekent ten opzichte van 2010, toen er slechts 16 fietsers gewond raakten in het verkeer. Daarmee zit Beernem ver boven het gemiddelde van vergelijkbare landelijke gemeenten en zelfs van het hele Vlaamse Gewest.

In buurgemeente Wingene bv. een landelijke gemeente die slechts 1.000 inwoners minder telt dan Beernem (14.000 t.o.v. 15.200) gebeurden er in 2011 slechts 7 (!) ongevallen met fietsers.

Fietsen in Beernem blijft dus een hachelijke onderneming. Groen vindt daarom dat het tijd wordt dat de gemeente in de huidige legislatuur prioritair de vele onveilige fietspaden aanpakt (Beernemstraat, Scherpestraat, Knesselarestraat, ?) en daarnaast ook automobilisten met een zware voet ontmoedigt door gerichte snelheidscontroles . Vooral in de dorpscentra en zones 30 met gemengd verkeer zijn fietsers erg kwetsbaar. Ook hier moet de gemeente ingrijpen om de snelheid naar beneden te halen. Pas als fietsen in Beernem echt veiliger wordt, zal er meer belgerinkel in de straten weerklinken, wat ook de omzet van de lokale middenstander ten goede zal komen.