Maak van je straat een sneeuwstraat

20 November 2019

Maak van je straat een sneeuwstraat

Na de speelstraat, introduceert Beernem de sneeuwstraat. We geven de straat terug aan de kinderen in Beernem.

"Met sneeuwballen gooien en sleeën in de eigen straat, wat kan er leuker zijn?"

In Beernem zijn speelstraten al een hele tijd ingeburgerd. Vooral tijdens de zomervakantie slaan bewoners de handen in mekaar om ervoor te zorgen dat hun straat tijdelijk autovrij gemaakt wordt zodat hun kinderen op de openbare weg kunnen ravotten. En ze profiteren van de gelegenheid om zelf intussen met de buren een feestje te bouwen of gezellig te zitten kletsen. In Beernem moet twee derde van de gezinnen in de straat akkoord gaan. Normaal vormt dit in woonwijken zelden een probleem.

“Maar ook in de winter, wanneer alles er besneeuwd bij ligt, vinden kinderen het heerlijk om op straat te spelen”, vindt gemeenteraadslid Roos Lambrecht (Groen). “Met sneeuwballen gooien en sleeën in de eigen straat, wat kan er leuker zijn? Maar dan mag er in de straat tijdelijk niet gestrooid worden, anders valt er geen sneeuwpret te beleven.”

Daarom stelde ze in de gemeenteraad van 21 februari 2019 voor om het reglement van de speelstraten uit te breiden met de mogelijkheid van een sneeuwstraat.

Haar voorstel kreeg een positieve reactie en het gemeentebestuur maakte een overkoepelend reglement op voor speelstraten, sneeuwstraten en buurtfeesten. Op de gemeenteraad van 14 november werd dit reglement goedgekeurd.

Hoe vraag ik een sneeuwstraat aan?

pexels-photo-1620651.jpegDe sneeuwstraat wordt op voorhand aangevraagd en doorloopt exact dezelfde procedure als bij de aanvraag van een speelstraat. Dit kan o.a. via het e-loket van de gemeente. Na goedkeuring en wanneer er sneeuw voorspeld wordt, levert de gemeente de nodige nadarhekkens. Bij sneeuw worden er in sneeuwstraten niet gestrooid en kunnen kinderen een dagje in de verse sneeuw spelen.
“En nu maar hopen dat het komende winter enkele dagen stevig sneeuwt”, besluit Roos Lambrecht.