Jeugd- en natuurbeweging De Stekker(tje)s krijgt Groene Pluim 2015.

07 April 2016

Op zaterdag 6 februari reikte Groen Beernem opnieuw de Groene Pluim uit in de expositieruimte van het Schepenhuys in Oedelem (17u-18u30).  Deze keer viel de jeugd- en natuurbeweging De Stekker(tje)s in de prijzen. De beweging, die een afdeling in Beernem en Oostkamp heeft, is dan ook een buitenbeentje. Want de leiders zetten volop in op natuurbeleving en natuureducatie.  Via uiteenlopende activiteiten zoals wandel- en fietstochten, spelnamiddagen, treinuitstappen naar natuurgebieden, enz. leren ze kinderen (vanaf 8 tot 12 jaar) en jongeren (van 12 tot 16 jaar) respect opbrengen voor plant en dier. Naast de maandelijkse activiteiten en het jaarlijkse kamp zijn de leden van De Stekker(tje)s  ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken bij organisaties die aandacht vragen voor de natuur, zoals Bijenzaak, waar ze een workshop op poten zetten die kinderen hielp om bijenhotels te maken. Met de Groene Pluim wil Groen personen of verenigingen in de bloemetjes zetten omwille van hun sociale bewogenheid, hun aandacht voor wereldsolidariteit, voor verkeersveiligheid of omwille van hun ecologische bekommernis. Zo hebben we in het verleden de Groene Pluim uitgereikt aan Rolle en Denise van het biologisch tuinbouwbedrijf De Hogen Akker, aan Herman Vanhaelemeesch, gekend als Herman De Politieman, aan de leiders en leidsters van Chiro Sint- Petrus van Oostveld, de vrijwilligers van de Wereldwinkel, aan Kris, Dirck en Ginette van Mandacaru en aan auteur en illustrator Kristien Dieltiens.

De Beernemse Stekker(tje)s die in de Sportstraat in Oedelem hun lokaal hebben, vallen bij ons al vele jaren erg in de smaak. Want een jeugdvereniging die kinderen en jongeren op een speelse maar leerrijke wijze wil laten kennismaken met de natuur, is echt wel iets speciaals.  Samen met de leiders zijn we ervan overtuigd dat bekommernis om onze veelgeplaagde natuur  het best van jongs af aan een plaats krijgt in de opvoeding en ontwikkeling van jonge mensen, nu meer dan ooit .  Dat de leiders hier maandelijks werk van maken is sterk. 

Naast de maandelijkse activiteiten en het jaarlijkse kamp zijn ze ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken bij organisaties, zoals bv. Bijenzaak die het bijenvolkje er weer bovenop wil helpen,  waar ze een workshop op poten zetten die kinderen hielp om bijenhotels te maken.

Daarom vinden we dat De Stekker(tje)s hiervoor de Groene Pluim verdienen. Wouter De Vriendt, Groen- volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Oostende reikte de prijs uit.

?