FIETSERS NIET IN EEN BUNKER!
Hoewel we ons kunnen vinden in enkele van de voorstellen van SAK, zoals bredere voetpaden en een veiliger opstapplaats voor de busgebruikers, zijn we echter niet te spreken over de meeste andere suggesties. Ieder heeft recht op zijn mening, maar gezien SAK en het gemeentebestuur twee handen op één buik zijn en deze voorstellen wellicht ingefluisterd zijn door het gemeentebestuur, vrezen we dat dit de definitieve plannen van de gemeente zijn voor de herinrichting van de markt. Omdat er dringend nood is aan ingrijpender maatregelen om de Oedelemse markt verkeersveiliger te maken, willen we hierop reageren.
We hebben ons vooral verslikt in het voorstel van het SAK (of is het de gemeente?) om de fietsenstalling in de oude oorlogsbunker onder de kiosk te stoppen!
Wij van Groen! willen helemaal niet dat fietsers onder de grond gestopt worden. Fietsers zijn volwaardige deelnemers aan het verkeer en geen lastpakken die best zo snel mogelijk onder de grond verdwijnen. Het SAK- voorstel gaat trouwens lijnrecht in tegen alle aanbevelingen van verkeersspecialisten. Voor fietsers die overstappen op de bus zijn vooral de algemene kwaliteit van de fietsenstalling, de bescherming tegen diefstal en vandalisme én de korte afstand tot het overstappunt (de bushalte) van groot belang. Zo staat het in nagenoeg elke mobiliteitsstudie over gebruikers van openbaar vervoer.
We verzetten ons dan ook tegen het carnavaleske idee van fietsenstallingen in een bunker onder de grond, waar geen sociale controle is, en waar fietsers met alle moeite van de wereld hun rijwiel naar boven of naar beneden zullen moeten sleuren. We willen ook geen fietsenstalling ergens in een zijstraatje ver weg van de bushalte, zoals een ander SAK-voorstel luidt.
Vermits de markt van Oedelem één van de belangrijkste opstapplaatsen is voor gebruikers van het openbaar vervoer in onze gemeente, hebben zij recht op een goede, overdekte en diefstalveilige fietsenstalling in de onmiddellijke nabijheid van de bushalte. Dagelijks plaatsen gemiddeld 30 tot 60 fietsers er hun rijwiel, niet min dus!
Het is niet omdat het vooral schoolgaande kinderen en jongeren betreft, dat de gemeente met hen geen rekening moet houden! We vinden het al erg genoeg dat de fietsers sinds jaar en dag hun rijwiel in losse en gammele fietsenrekken moeten plaatsen. En dit omwille van de kermis die er 2 weken per jaar gehouden wordt waardoor deze fietsenrekken tijdelijk moeten verdwijnen. We menen dat de gemeente serieus moet nadenken over een degelijke fietsenstalling vlak bij de bushalte en die kan er volgens ons enkel komen, als de kermis herschikt wordt. Dat is niet eens zo moeilijk: enkele kermisattracties op de markt moeten gewoonweg verder opgeschoven worden richting gemeentehuis. Zo komt er plaats vrij voor een goede fietsenstalling.
VERDWENEN KLOKJE OF VERKEERSVEILIGHEID?
Wat we bovendien heel sterk missen in de SAK- voorstellen is een bredere visie op mobiliteit, want de markt is toch een belangrijk verkeersknooppunt waar dagelijks zowel zwaar vracht- en landbouwverkeer, gewoon wegverkeer, maar ook veel schoolgaande jonge fietsers en voetgangers langs moeten.
Wij vinden dat er bij de heraanleg van de markt prioritair aandacht moet gaan naar de aanpak van de verkeersonveilige situaties. Zo moeten de kruispunten van de Markt met de Bruggestraat en met de Sijselestraat veiliger gemaakt worden. We vragen al verscheidene jaren lang dat de schoolroutes (Bruggestraat- Knesselarestraat), evenals de markt en de omgeving volledig zone 30 worden, zoals beslist in de gemeenteraad van 20 juni 2005, beslissing die tot op vandaag nog steeds niet uitgevoerd werd.
Dat is voor ons de échte kers op de taart, maar blijkbaar is de zoektocht naar het verdwenen klokje van het Schepenhuys voor sommigen belangrijker dan de verkeersveiligheid rond de markt.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter