Groen reikt Groene Pluim uit aan vrijwilligers Biobes en Trefhof
08 Februari 2018
Groen Beernem reikte dit jaar uitzonderlijk 2 keer de Groene Pluim uit. De vrijwilligers van de coöperatieve biowinkel Biobes en de vrijwilligers van Het Trefhof vielen in de prijzen. De vrijwilligers van Biobes slaagden erin om de ter ziele gegane biowinkel De Hogen Akker in Oedelem uit zijn as te laten herrijzen op de site van Sint-Amandusin Beernem. De coöperatieve kiest niet enkel resoluut voor gezond voedsel van lokale telers, maar laat dit ook hand in hand gaan met sociale tewerkstelling door er bewoners van het psychiatrisch instituut te laten meehelpen.
Sommige vrijwilligers van Biobes zijn ook aan de slag bij het Trefhof, dat ze zelf omschrijven als een positieve ontmoetingsplek. Het initiatief was meteen een schot in de roos en lokte met de Zomerbar heel veel volk. Samen met de Pluktuin en het Voedselbos willen de vrijwilligers de kringloopeconomie een duwtje in de rug geven en de sociale samenhang in de gemeente versterken. En er komt dit jaar een nieuwe editie.
Wouter De Vriendt, volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Oostende, reikte de prijzen uit.
Op 3 februari reikte Groen Beernem de Groene Pluim uit. Met de Groene Pluim willen we personen of verenigingen in de bloemetjes zetten die het verschil maken door hun sociale bewogenheid of door hun ecologische bekommernis.
Zo hebben we in het verleden de Groene Pluim uitgereikt aan Rolle en Denise van biobedrijf De Hogen Akker, aan Herman Vanhaelemeesch, gekend als Herman De Politieman, aan de leiding van Chiro Sint- Petrus van Oostveld, aan de vrijwilligers van de Wereldwinkel, aan Kris, Dirck en Ginette van Mandacaru, aan auteur en illustrator Kristien Dieltiens en aan de natuurvereniging De Stekkertjes.
Dit jaar zijn we bijzonder trots. Want voor de eerste keer zetten we twéé verenigingen in de bloemen: 2 groepen vrijwilligers die het afgelopen jaar een kei in de rivier hebben verlegd.
Zo is er het verhaal van Biobes.
Wat Pieter, Veerle, Caroline, Sven, ?. en zoveel andere vrijwilligers aan werk hebben verzet om biowinkel De Hogen Akker in een andere vorm te doen herleven, is uniek. In moeilijke omstandigheden, maar met enorm veel West-Vlaamse (of is het Beernemse) koppigheid slaagden ze erin om de winkel van De Hogen Akker na de sluiting te laten vervellen tot Biobes. Een biowinkel op de site van Sint-Amandus, die volledig op enthousiaste vrijwilligers draait.
Vandaag is Biobes een coöperatieve geworden. Een coöperatieve met een wel heel grote missie: mensen gezond voedsel doen kopen, dat geteeld wordt met respect voor het milieu, en dat door kleinschalige producenten uit de buurt aangeleverd wordt. Daarnaast zorgt Biobes ook voor sociale tewerkstelling door bewoners van Sint-Amandus te laten meehelpen.
En er is nog een groep vrijwilligers dat er dit jaar met kop en schouders bovenuit stak, nl. de vrijwilligers van het Trefhof.
Het Trefhof, een groen domein van 30 hectare achter het woonzorgcentrum Patershof, omschrijven de bezielers als een positieve ontmoetingsplek, van en voor Beernem. En dat het langs een weg ligt die de naam Mexicostraat draagt, is zeker niet toevallig: het geeft je alvast een voorgevoel van heel veel warmte en sfeer.
Ook bijna uit het niets, stond op korte tijd een organisatie op poten, om u tegen te zeggen. Op 1 juli vorig jaar ging de Zomerbarak voor het eerst open. En met de eerste mooie dagen verschenen al heel snel de eerste bezoekers. En die zijn telkens teruggekomen, dankzij de aantrekkelijke, maar steeds laagdrempelige activiteiten die de vrijwilligers er organiseerden: een barbecue, yogalessen, een fakkeltocht, workshops voor kinderen, een gegidste wandeling, enz.
En ook het Plukhof kende en kent nog steeds heel wat succes, samen met het Voedselbos. Met de Zomerbarak, het Plukhof en het Voedselbos maakte het Trefhof in haar eerste seizoen haar ambitie dan ook heel hard waar.
Dit succes kwam er niet vanzelf. Het was het resultaat van veel overleg en hard werk. Het kwam er alweer door de ongebreidelde inzet van heel veel mensen, mensen die het allemaal vrijwillig doen. "Gratis, belangeloos en voor niets", zoals kleinkunstlegende Dimitri Van Toren ooit zong. Die vrijwilligers hebben op een sterke manier de materiële ondersteuning door de gemeente omgezet in wervende sociale en ecologische projecten.
De vrijwilligers van Biobes en van het Trefhof brengen in de praktijk waar wij als groene partij voor staan en voor vechten: een samenleving die menselijker, eerlijker en gezonder is. Ook voor Groen moet de economie ten dienste staan van de mensen en niet omgekeerd. En moet die economie rekening houden met de grenzen van onze planeet. Ook wij kiezen voluit voor een groene kringloopeconomie met duurzame grondstoffen en lokale producten.
In ons verhaal is solidariteit geen dood woord, maar een fundament van onze maatschappij, waarbij de sterksten zorg dragen voor de zwaksten. En we zetten onze overtuiging om in daden. Zo waren we in de enige partij die tegen de vermindering van het OCMW-budget 2017 en 2018 stemde. Jaklien Tant zette daartoe de hakken in het zand. Nu er steeds meer mensen een beroep doen op OCMW-steun, is het harteloos, om deze mensen in de steek te laten.
We kiezen bovendien voor een samenleving die verbindt in plaats van verdeelt, een samenleving met respect voor de kwetsbare mens.