Ondanks al deze inspanningen blijft het probleem van zwerfvuil en sluikstorten reëel. Een meer structurele oplossing moet op termijn van de Federale of Vlaamse overheid komen door bv. het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Wanneer en of deze maatregel er komt is op dit moment nog onzeker.
In afwachting kan de gemeente echter nog een extra initiatief nemen: een maatregel op regelmatige basis die mensen beloont voor een positieve actie ten aanzien van afval, netheid, het milieu in het algemeen.
Zo'n beloning is ideaal om de aandacht voor het milieu/ de omgeving blijvend in de kijker te plaatsen en om appél te doen op elke Beernemnaar om mee zorg te dragen voor de netheid van het openbaar domein.
Bedoeling is dat een inwoner van Beernem die kan bewijzen dat hij de handen uit de mouwen gestoken heeft om de openbare ruimte (parken, plantsoenen, fietspaden, voetpaden, bermen, enz.) proper te houden, kans maakt om een cadeaubon van 25 euro te winnen, te besteden bij de lokale handelaars. Elke inwoner kan op gelijk welk moment een bewijs van zijn opruimactie via mail, brief enz. doorsturen naar de gemeente.
Op het einde van iedere maand maakt een jury bestaande uit de stedenbouwkundige ambtenaar, de milieuambtenaar en de voorzitter van de milieuraad een voorselectie. En uit de geselecteerde lijst kiest de voorzitter van de milieuraad de winnaar via lottrekking. Op jaarbasis betekent dit een kleine kost van 300 euro voor de gemeente, terwijl de lokale handelaars er wel zullen bij varen.
Het bewijzen van een actie kan op verschillende manieren gebeuren. Bij voorkeur gebeurt het via het insturen van een foto (selfie) of filmpje, via een vaststelling door de technische dienst of milieudienst van de gemeente, enz.
Enkel acties op het openbaar domein komen in aanmerking. O.a.:
- Opruimen van zwerfvuil op het openbaar domein.
- Opruimen van sluikstorten op het openbaar domein.
- Opruimen van bladeren en takken van de bomen (bv. na een storm) op (een deel van) het fietspad of op het gedeelte van het voetpad waar geen woningen staan.
- Verwijderen van sneeuw op een deel van het fietspad of op het gedeelte van het voetpad waar geen woningen staan.
- Wieden van onkruid tussen de tegels op het gedeelte van het voetpad waar geen woningen staan.
- Onderhoud van een deel van het openbaar groen (bloemen, struiken, ...) ter voorkoming van hinder op het voetpad/fietspad (door bv. overgroeiende takken).
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter