Gemeenteraadslid Roos Lambrecht wil meer vrouwelijke straatnamen in Beernem

28 April 2022

Gemeenteraadslid Roos Lambrecht wil meer vrouwelijke straatnamen in Beernem

“ Nu er enkele nieuwe verkavelingen zitten aan te komen, is het de gelegenheid bij uitstek om voor vrouwelijke straatnamen te kiezen. Zo brengen we gendergelijkheid ook in de publieke ruimte.”

Net als in de meeste andere gemeenten en steden zijn de namen voor straten in Beernem overwegend mannelijk: de  C. Marichalstraat, de M. Mathysstraat, Stijn Streuvelsstraat, de Hugo Verrieststraat, de Albrecht Rodenbachstraat, de Burgemeester Claeysstraat, de Guido Gezellestraat, de Hubert d'Ydewallestraat, enz. En als we de heiligen er nog bijnemen, zoals de Sint-Amanduslaan, de Sint-Andreaslaan, de Sint-Hubertusstraat, de Sint-Jorisstraat, enz. dan is het overduidelijk dat vrouwennamen in het straatbeeld grotendeels ontbreken. Met de Alice Nahonstraat en de Moeder Teresastraat is er al een schuchtere poging geweest om dit onevenwicht te doorbreken, maar uiteraard is dit niet genoeg.

De vroegere naamgeving bewijst ook dat die kind is van de tijd, dus wordt het hoog tijd om ook verdienstelijke of belangrijke vrouwen, bij voorkeur uit Beernem een plaats te geven op een van de straatnaamborden van nieuwe straten of pleinen.  

Het zou toch geweldig zijn, mochten bekende of verdienstelijke Beernemse vrouwen een eigen straatnaam krijgen in hun gemeente. Daarom doe ik een oproep naar de cultuurraad die de gemeente over de straatnamen adviseert en naar de gemeente zelf om deze historische ongelijkheid recht  te zetten. En wie weet, wonen de toekomstige nieuwe inwoners binnenkort in de Elvire Brinckmanstraat (Beernemse vakbondsvrouw van de vroegere Tricotfabriek), de Zuster Philibertastraat (bezielster van het vroegere Beernemse ‘moederhuis’ (kraamkliniek) of de Vrouwe van Beverenstraat (die volgens de legende het Beverhoutsveld aan de burgers schonk).

“Keuze te over, dus hoog tijd om de gendergelijkheid ook op het openbaar domein in de praktijk te brengen “, besluit Roos Lambrecht.