Gemeenteraadslid Rolle De Bruyne pleit voor gratis zelftests voor kwetsbare mensen

31 Januari 2022

Gemeenteraadslid Rolle De Bruyne pleit voor gratis zelftests voor kwetsbare mensen

Eén van de gevolgen van de recent versoepelde coronamaatregelen is dat mensen bij een mogelijke besmetting niet altijd meer een PCR-test moeten laten afnemen. Die kan vervangen worden door een zelftest. “ Maar dat betekent dat mensen nu hun plan moeten trekken en op eigen kosten die zelftesten moeten aankopen”, stelt Rolle De Bruyne vast.  

Zowel de Vlaamse als de federale ministers lieten immers weten dat ze geen budget willen uittrekken om deze zelftests - al was het maar gedeeltelijk - terug te betalen.  “Maar de goedkoopste zelftests kosten al gauw 3 euro, de duurste soms 8 euro of meer”, zegt Rolle.

Mensen met een verhoogde tegemoetkoming kunnen bij de apotheek voor 1 euro een zelftest kopen, waarbij ze recht hebben op slechts 2 zelftesten per week.  “Maar 1 euro per gezinslid per test is toch wel een hoge kostprijs die niet iedereen kan betalen”, vindt Rolle. Vermits de hogere overheid verstek laat gaan en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zelfs expliciet naar de lokale besturen wees om een tegemoetkoming uit te werken, stelt Rolle voor dat de gemeente een aantal zelftests aankoopt en die dan gratis via het Sociaal Huis verdeelt aan kwetsbare personen of gezinnen. 

Schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit) legt uit dat het OCMW op maat van elke cliënt werkt en voor elke persoon of elk gezin berekent wat een menswaardig inkomen is. Geraakt de cliënt niet aan dit inkomen, dan springt het OCMW bij. Zo kan het OCMW ook de zelftests van een kwetsbare persoon of gezin financieren om te vermijden dat die zich hiervoor in de schulden moet steken.