Gemeentebestuur focust op hoofdbib Beernem

30 Maart 2012

Steeds minder mensen vinden de weg naar de bibliotheek van Oedelem en Sint- Joris. Over een periode van 10 jaar daalde het aantal gebruikers in Oedelem met 7% en in Sint-Joris zelfs met 37%. De reden hiervoor is niet ver te zoeken... Het verminderd bezoekersaantal is het gevolg van het beleid van het gemeentebestuur: de gemeente focust vooral op de hoofdbib in Beernem, waardoor bibliotheekgebruikers van Oedelem en Sint-Joris in de kou blijven staan. Beide filialen zijn slechts 4 uurtjes per week open, gespreid over 2 dagen, nl. de woensdag en de zaterdag. Wie een boek of cd wil ontlenen, moet dus telkens rekening houden met deze krappe openingsuren. Groen

stelt vast dat dit almaar moeilijker wordt voor veel mensen die een drukke agenda hebben. Voor je het weet, sta je voor een gesloten deur en moet je onverrichterzake terugkeren. Een terugbrengbus is er ook niet, zodat er dikwijls ook nog een boete volgt. Bovendien verminderde de collectie de afgelopen jaren stelselmatig, zodat de twee bibs ook nog eens minder aantrekkelijk werden voor wie er toch in slaagt om een gaatje te vinden om binnen te wippen.

De inwoners haken dan ook jammer genoeg af en zetten geen voet meer in een bib in de gemeente, want weinigen van hen maken de verplaatsing naar de hoofdbibliotheek van Beernem: slechts 25% van de Oedelemnaars en 7,5% van de St.-Jorisnaars, zo blijkt uit de cijfers. Groen vindt dat de gemeente hier een verkeerd beleid voert en wil dit anders aanpakken.

Een bibliotheek is ook een ontmoetingsplaats die mensen, zowel jong als oud, samenbrengt. Mensen, zelfs in een kleine gemeente als de onze, kennen mekaar steeds minder. Een goed uitgebouwde bib kan een uitgelezen plek zijn om contacten te leggen en een praatje te slaan, m.a.w. kan een efficiënt middel zijn tegen de vereenzaming. De mensen moeten daarom opnieuw de weg vinden naar de bib.

De hoofdbib in Beernem pakt dit goed aan, maar we vinden dat de mensen ook in de filialen van Oedelem en Sint-Joris terecht moeten kunnen om de krant of een tijdschrift te lezen, op het internet iets op te zoeken, een tentoonstelling te bekijken, en nog zoveel meer. Daartoe moeten beide bibs opnieuw de belangstelling krijgen die ze verdienen. Waarom kan er in de bib van Oedelem of Sint-Joris niet eens een gastspreker uitgenodigd worden? Of waarom kunnen de bezoekers eens niet getrakteerd worden op een kopje koffie of thee ? Groen is er zeker van dat de Oedelemnaars en St.-Jorisnaars via aantrekkelijke activiteiten weer de weg zullen vinden naar hun bibliotheek, en naar mekaar.

Lucie Versele (lid Bibliotheekraad) in de Groen Krant lente 2012