De affichering van de prijs heeft nochtans de bedoeling om tot transparantie op de huurmarkt te komen. Zo kunnen de kandidaat-huurders makkelijk een vergelijking maken van de huurprijzen. Bovendien moeten ze zo niet een heleboel eigenaars opbellen om prijzen op te vragen. Anderzijds is het ook voor de eigenaars zelf handig dat ze niet nodeloos opgebeld worden.
De nieuwe huurwet is ook een sociale maatregel die discriminatie wil tegengaan. De wet wil vermijden dat eigenaars plotseling hun huurprijs verhogen om bepaalde huurders uit te sluiten. Voor veel jonge gezinnen is huren dikwijls de enige optie, omdat een woning kopen financieel niet haalbaar is. Uit recent onderzoek blijkt dat Beernem tot de 10 duurste gemeenten van West-Vlaanderen behoort voor wat koopwoningen betreft: de gemiddelde vraagprijs bedraagt er 433.446 euro. En ook de prijs van appartementen ligt er vrij hoog: gemiddeld is de vraagprijs er 200.000 euro. Moeten we binnenkort spreken van Beernem als het Knokke van het platteland?
Nochtans heeft de gemeente onlangs (goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 april 2010) in het kader van een intergemeentelijke samenwerking met Damme, Oostkamp, Zedelgem een woonwinkel opgericht waarbij in de intentieverklaring staat dat 'Iedereen moet beschikken over een aangepaste woning van goede kwaliteit, in een behoorlijke omgeving en tegen een betaalbare prijs."
Argumenten genoeg dus om ervoor te zorgen dat de huurwetgeving geen dode letter blijft?
Namens Groen!- Beernem
Ignace Tousseyn, voorzitter
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter