Gemeente Beernem en verenigingen feesten vanaf 1 januari 2020 met herbruikbare bekers.

13 December 2019

Gemeente Beernem en verenigingen feesten vanaf 1 januari 2020 met herbruikbare bekers.

De gemeente Beernem en de verenigingen feesten vanaf 1 januari 2020 met herbruikbare bekers.

De Vlaamse overheid verplicht de lokale besturen om vanaf 1 januari 2020 herbruikbare bekers te gebruiken op de evenementen die ze zelf organiseren. Voortaan zullen nieuwjaarsrecepties, officiële openingen, herdenkingen, prijsuitreikingen, enz. milieuvriendelijker en afvalarmer verlopen. 

Bedoeling is dat verenigingen herbruikbare bekers via de gemeente kunnen aanvragen.

Schepen_Jan_Vanassche.jpgSchepen voor milieu, Jan Vanassche (Groen) vindt dit uiteraard een goede zaak. “Als gemeente gaan we zelfs een stapje verder. We willen een raamcontract afsluiten met een producent van herbruikbare bekers waarop niet alleen de gemeente Beernem zelf een beroep kan doen, maar ook alle verenigingen die in onze gemeente een evenement organiseren.  Op die manier kunnen de lokale organisaties milieuvriendelijk feesten zonder dat het echt pijn in de portemonnee doet.”

De gemeente zal hiertoe een offerte vragen bij enkele firma’s van herbruikbare bekers. De gemeente wil dat er keuze is tussen bekers voor frisdrank, voor bier en speciaalbier, voor wijn en voor warme dranken.

Jaarlijks vinden er in Beernem zo'n  250 evenementen plaats. Op heel wat van die activiteiten kunnen de milieuvriendelijke bekers gebruikt worden. De bedoeling is dat de verenigingen de bekers via het evenementenloket aanvragen. 

“Bij grotere evenementen kan de organisator ook een mobiele wasstraat huren zodat de bekers ter plaatse gereinigd worden en opnieuw gebruikt kunnen worden”, voegt de schepen er nog aan toe.

In de pers :