Fietspad Bruggestraat - Astridlaan mooie realisatie

15 Mei 2016

hebben erlang

We moeten op wachten- de eerste plannen dateren van 2006, maar eindelijk is het nieuwe dubbelrichtingsfietspad langs de Bruggestraat-Astridlaan klaar. En het ruim 5 km lange traject dat start net buiten de bebouwde kom in Oedelem en eindigt aan de Sparrenstraat in Assebroek mag gezien worden. Groen is erg blij met dit 'Hollands fietspad' en feliciteert zowel de Brugse schepen van verkeer Annick Lambrecht (Sp.a) als de Beernemse schepen Jos Sypré (CD&V) met deze mooie realisatie. Naar de toekomst toe hopen we dat dit nieuwe fietspad doorgetrokken wordt tot aan de Brugse ring, want nu eindigt het abrupt aan de Sparrenstraat waar het overgaat in het verouderde, onveilige en oncomfortabele gedeelte. Ook pleiten we ervoor om bij de aanleg van nieuwe fietspaden het aantal putdeksels in het wegdek te beperken. Ook langs dit traject zijn er nog te veel.

?Fervente fietsers houden van Holland. En dat ligt natuurlijk aan de uitstekende fietspaden daar: veilig van de weg afgescheiden, heel breed en vlak en met weinig conflictpunten met andere weggebruikers. Kortom, een verademing voor wie de fietspaden bij ons gewoon is. Want die zijn doorgaans te smal, met putten in het wegdek, erg gevaarlijk omwille van de vele kruispunten en ze liggen vaak zo dicht bij de autoparkeerplaatsen dat je als fietser goed uit je doppen moet kijken om niet tegen een openslaand autoportier aan te knallen. Uit verschillende onderzoeken blijkt de toestand van de fietspaden in West- Vlaanderen trouwens het belabberdst. Het nieuwe fietspad langs de Bruggestraat- Astridlaan bewijst dat het bij ons ook anders kan en dat we een zeldzame keer ook in staat zijn om een 'Hollands fietspad' aan te leggen. Groen is blij met dit kwaliteitsvolle fietspad en feliciteert zowel de Brugse schepen van verkeer Annick Lambrecht (Sp.a) als de Beernemse schepen Jos Sypré (CD&V) en de ambtenaren van de technische dienst met deze realisatie.

Beernem telt trouwens meer dan 73 km fietspaden waarvan vele in slechte staat zijn. Dat er een ernstig probleem was kwam duidelijk tot uiting nadat de gemeente op voorstel van Groen en SP.a  de toestand van de fietspaden op haar grondgebied nauwkeurig in kaart bracht met een meetfiets, ontwikkeld door de KU Leuven. Het goede nieuws is dat de gemeente bezig is aan een forse inhaalbeweging. Zo zijn de plannen klaar om het fietspad langs de Sijselestraat (Oedelem- Sijsele) aan te pakken en ook het fietspad langs de Scherpestraat- Beernemstraat (Oedelem- Beernem).

We hopen dat de gemeente op de ingeslagen weg doorgaat, zodat meer en meer mensen in veilige omstandigheden de fiets als gezond alternatief voor de auto gebruiken en het aantal fietsers in de ongevallenstatistieken fors daalt. Het fietspad langs de Bruggestraat- Astridlaan is voor ons in elk geval een voorbeeld van hoe het moet.