Doorlichting bomen kooldreef

02 December 2019

Doorlichting bomen kooldreef

De bomen in de Kooldreef in Sint-Joris worden doorgelicht met een Visual Tree Assessment (VTA). Schepen voor milieu Jan Vanassche (Groen): “Bomen helpen ons tegen de klimaatopwarming. Daarom moeten we ze koesteren.”

“De tijd dat we bomen omhakten omdat ze kaprijp zijn, loopt stilletjes aan ten einde”, steekt schepen voor milieu, Jan Vanassche van wal die al heel wat aanvragen voor kapvergunningen geweigerd heeft. “Bomen kunnen heel oud worden en hoe ouder, hoe waardevoller voor de mens en het milieu. Bomen filteren immers CO2 uit de lucht en spelen zo een grote rol tegen de klimaatopwarming. Een volwassen boom produceert zuurstof voor één gezin. Bovendien zijn bomen gastheer voor heel wat dieren. 

Schepen van Milieu Jan VanasscheIn Beernem zijn er nog heel wat bomen en dreven. Het Regionaal Landschap Houtland, dat zorg draagt voor het karakteristieke landschap en de natuurwaarden van de streek rond Brugge, heeft , in samenwerking met de gemeente, onlangs de bomen van de Kooldreef in Sint- Joris doorgelicht. Dat gebeurde via een Visual Tree Assessment (VTA), waarbij boomdeskundigen aan de hand van visuele parameters bomen onderzochten op hun conditie en vitaliteit. Bij dat onderzoek hoorde een verslag dat mogelijke ingrepen voorstelt. Dit kan verder onderzoek zijn, snoeien, vellen van de boom (omwille van de veiligheid), enz.

Het is ons menens met het behoud van al het groen in onze gemeente.

“Dit alles kadert binnen een project van het Regionaal Landschap dat alle dreven van het landschapspark Bulskampveld in kaart brengt en daaruit een beheersplan wil opmaken.

Jan Vanassche: “En het blijft natuurlijk niet bij die ene dreef. Want bv. ook de bomen aan Kleuterweelde staan op ons verlanglijstje voor een VTA. En er zullen er nog volgen. “

“Het is ons menens met het behoud van al het groen in onze gemeente”, zegt Jan. “En bomen zijn hierbij van onschatbare waarde. Daarom moeten ze we koesteren.”