Corona, bomen en bossen

08 April 2020

Corona, bomen en bossen

“In deze donkere coronatijden zijn er een aantal deskundigen die wijzen op de globalisering en het verdwijnen van ecosystemen (bossen o.a.) als één van de grote oorzaken van het uitbreken van het coronavirus. Los daarvan zijn bomen zeer waardevol voor de mens en het milieu. We moeten ze dan ook koesteren”, zegt Jan Vanassche, Beernemse schepen van milieu. Er zijn in Beernem nog heel veel bomen en dreven. Gelukkig maar! Het lijkt misschien evident, maar dat is het niet. De tijd dat we zomaar bomen kapten is voorbij,” zegt milieuschepen Jan Vanassche.

schepen van Milieu Jan VanasscheAl heel wat kapaanvragen geweigerd.

Bomen kunnen heel oud worden en hoe ouder, hoe waardevoller voor mens en milieu. Bomen filteren immers CO2 uit de lucht en spelen zo een grote rol tegen de klimaatopwarming . Tevens zorgen ze voor gezonde lucht. Een volwassen boom produceert zuurstof voor één gezin. Bovendien zijn bomen gastheer voor heel wat dieren. "Daarom heb ik al heel wat kapaanvragen geweigerd", zegt Jan. “Enkel waar bomen ziek zijn of een gevaar vormen, grijpen we in.”

Bomenonderzoek

Het Regionaal Landschap Houtland draagt zorg voor het karakteristieke landschap en de natuur in onze regio. Samen met hen onderzoeken we de gezondheid van de bomen in onze gemeente. Zo was het een tijd geleden de beurt aan de bomen van de Kooldreef in Sint- Joris. Boomdeskundigen inspecteren de groene reuzen op hun conditie en vitaliteit. Bedoeling is om een bomenplan te maken. Zo houden we alle bomen en dreven goed in de gaten.

Al 200 bomen geplant

"We hebben deze winter ook bijna 200 bomen aangeplant", vertelt Jan. En we zorgen dat we bomen tijdig snoeien zodat ze langer gezond blijven en groeien." Ook het planten van vruchtbomen willen we aanmoedigen. “Het is ons menens met het behoud van al het groen in onze gemeente”, zegt Jan. “En bomen zijn, zoals gezegd, van onschatbare waarde. Daarom willen we ze koesteren."