Busje komt zo?

19 December 2006

Aan de bushalte in de Bruggestraat ter hoogte van de Zandgrachtstraat zijn er degelijke fietsenstalplaatsen. Een goede zaak, dus! Groen! wil al lang de goedkope fietsenrekken die aan de meeste andere bushaltes staan vervangen zien door degelijke aanbindsystemen, zoals de gemeente het ook in haar mobiliteitsplan heeft neergeschreven. Probleem is evenwel dat er maar plaats is voor 4 fietsen, wat toch te weinig is (zie foto). Sonia Hoedt stelde op de gemeenteraad voor om het huidige aantal te verhogen. De bevoegde schepen zei dat hij zich bewust was van het probleem, maar dat het voetpad er niet breed is en de oprit van de bewoner vrij moest blijven. Hij zou nakijken wat er kon gebeuren... Wie de bus wil nemen aan halte Zuiddamme langs de Beernemstraat, kijkt best goed uit zijn doppen. Wachtenden moeten immers op het fietspad staan, en dreigen zo omvergeknald te worden door fietsers en bromfietsers. Gemeenteraadslid kaartte dit probleem aan in de gemeenteraad van 8 december '06. Gewoon de halte enkele tientallen meters opschuiven tot waar een verharde berm is, aldus Sonia. En daar kunnen busreizigers in alle veiligheid staan wachten. De bevoegde schepen beloofde om dit na te kijken. We zijn benieuwd...

Sonia Hoedt

En jawel, dit is intussen gebeurd, er kwam zelfs een fietstenstalling bij! Probleem opgelost, dus, met dank aan de schepen van Openbare Werken, Waerniers!

De lijnbussen zitten 's morgens overvol, zeker in deze winterperiode. Wil je de bus rond 7u30 nemen richting Brugge, dan geraak je er soms gewoon niet meer op. De volgeladen bus stopt zelfs niet meer aan de halte en rijdt gewoon door. Soms is het zo dat 2 bussen (de lijnbus + de extra schoolbus) om 7u30 's morgens overvol zitten en niemand meer aan de haltes oppikken! Dit is een heel slechte zaak voor de schoolgaande jongeren die dan te laat arriveren.

Het probleem van de overvolle bussen stelt zich ook 's avonds tijdens het spitsuur : de bussen richting Beernem vertrekken al bomvol vanaf het Zand, zodat er onderweg zo goed als niemand meer bijkan. Sonia Hoedt vroeg daarom in de gemeenteraad van 18 december dat de gemeente dit zou aankaarten bij de Lijn om extra bussen te voorzien.