Bestuursakkoord CD&V–Vooruit: veel positieve intenties, maar vaagheid regeert.
06 Juni 2025

" De toekomst van Beernem vraagt geen vage woorden, maar concrete keuzes"
Na maanden van stilte ligt er eindelijk een bestuursakkoord van CD&V en Vooruit op tafel. Heeft dat lange wachten geloond en vinden we er in het document een duidelijke visie over waar deze coalitie naartoe wil met de gemeente in de komende 6 jaar? Niet echt, zo blijkt.
Wie hoopte op een ambitieus toekomstplan voor Beernem, blijft op zijn honger. Het akkoord blijft immers te vaag. Het is wellicht wachten op het meerjarenplan dat in opmaak is, om te kunnen oordelen over wat deze coalitie in haar mars heeft.
Heel wat positieve intenties
We zijn oprecht blij dat het nieuwe bestuur verschillende beleidslijnen van de vorige legislatuur – toen nog met Groen – voortzet. Denk aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP), de strijd tegen zwerfvuil, aandacht voor kinderopvang, Fair Trade, ontwikkelingssamenwerking, sociale huisvesting en leefbare dorpskernen. Dat die elementen in het akkoord blijven, is een goede zaak. Ook het sociale luik bevat waardevolle voorstellen zoals doorgangswoningen, extra inzet op buurtzorg en detectie van kinderarmoede.
Minder concreet, minder ambitieus
Het akkoord telt slechts 13 pagina’s – een mager document in vergelijking met het vorige bestuursakkoord (met Groen), dat nog 35 pagina’s aan concrete plannen omvatte.
De tekst is bovendien onevenwichtig opgebouwd: sommige thema’s zoals het afvalbeleid, kermissen(!) krijgen uitgebreide aandacht, terwijl belangrijke domeinen zoals financiën slechts summier worden behandeld. Het lijkt er sterk op dat het beleidsdocument onder druk van de oppositie in allerijl en met frisse tegenzin werd opgemaakt. Vooral de Vooruit-schepenen hebben hun huiswerk grondig gemaakt, terwijl de CD&V-mandatarissen blijven steken in eerder vage bewoordingen.
Wat opvalt: over cultuur wordt er nauwelijks een woord gerept.
Onze gemeente telt tien scholen, maar in het akkoord worden er amper drie zinnen aan gewijd. Ter vergelijking: het thema ‘kermissen’ krijgt acht zinnen. De bouw van de nieuwe gemeenteschool wordt weliswaar niet vermeld, maar we weten dat die gegarandeerd is en ten laatste in 2027 van start zal gaan.
Zoals verwacht wordt er geld voorzien voor een kunstgrasveld (geraamde minimale kostprijs 400.000 euro) – een oud voorstel van N-VA, die nochtans niet in de coalitie zit.
Zoals geweten zijn wij hier geen voorstander van, niet enkel omwille van de hoge aanschaf -en onderhoudskost en de schadelijkheid voor het milieu (kunstgras wordt gemaakt van gerecycleerde autobanden en bevat kankerverwekkende PAK’s en zware metalen) maar vooral omwille van onze bezorgdheid over de schadelijke impact op de gezondheid van jonge voetballertjes.
Jonge mensen, die nog in volle ontwikkeling zijn, krijgen al heel veel giftige stoffen uit hun omgeving binnen, laat staan dat ze tijdens het sporten, die toch een gezonde bezigheid zou moeten zijn, nog maar eens blootgesteld worden aan verdachte chemische stoffen.
Het meerjarenplan
Onze conclusie: de toekomst van Beernem vraagt geen vage woorden, maar concrete keuzes. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het meerjarenplan dat duidelijkheid zal verschaffen over de keuzes die deze coalitie uiteindelijk zal maken.