Bergstraat in Oedelem krijgt bijenvriendelijke en bomenrijke bermen

12 Oktober 2020

Bergstraat in Oedelem krijgt bijenvriendelijke en bomenrijke bermen

In de Bergstraat, op de kam van de zogenaamde Oedelemberg, heeft de groendienst de bermen ingezaaid met 50 % inheemse bloemenzaden en 50% grassen. Bedoeling is om de biodiversiteit te verhogen.

Milieuschepen Jan Vanassche (Groen) licht toe: “ In ons bestuursakkoord staat er dat we voor een ecologisch en gezond Beernem gaan. Als gemeente voegen we de daad bij het woord. Hoewel kleinschalig, maken deze ingrepen op termijn wel degelijk het verschil en zorgen ze voor het uitbreiden van de soortenrijkdom van plant en dier. “

Jan Vanassche, schepen MilieuDe bronzaden van het bloemenmengsel zijn verzameld in de natuur in België en zijn geschikt voor droge gronden. Een deel ervan bestaat uit zaden van eenjarige bloemen: dit zorgt ervoor dat er in het eerste jaar na het zaaien al bloei is.

“De groendienst zal er ook nog 62 zomereiken aanplanten, om in deze straat opnieuw een volwaardige dreef te creëren. De bermen worden op die manier aantrekkelijk voor insecten, vlinders en vogels. “ besluit schepen Jan Vanassche.

Voor de biologen onder ons: het mengsel bestaat uit ongeveer 32 soorten zaden van o.a.: schapengras, veldbeemgras, korenbloem, Sint- Janskruid, ruige anjer, avondkoekoeksbloem, gulden sleutelbloem, kleine pimpernel, zeepkruid, enz.