- Nieuws
- Kandidaten
-
Programma
We zetten in op een leefbare gemeente We bewaren de open ruimte en maken Beernem groener en weerbaarder tegen de klimaatopwarming We gaan voor een zorgzame gemeente en laten niemand achter We kiezen voor de korte keten en duurzame landbouw We geven de Beernemnaar inspraak in het beleid We ondersteunen lokaal ondernemen We spelen onze toeristische troeven uit We komen op voor dierenwelzijn We gaan voor een leeftijdsvriendelijke gemeente We kiezen voor een gezellige, bruisende gemeente We hebben aandacht voor omgaan met verlies We kiezen voor een veilige gemeente We zorgen voor een financieel gezonde gemeente We kiezen voor een duurzame toekomst We behouden de diversiteit in het onderwijs We gaan voor een propere gemeente We willen een dienstbare gemeente
- Contact
- Doe Mee
-
Toekomstige bestemming leeglopende kerken
21 Mei 2013
Op de vindt dat de gemeente moet nadenken over de toekomstige bestemming van de leeglopende kerken.
gemeenteraad van 21 mei 2013Rolle De Bruyne
Kerkelijk erfgoed wordt een steeds grotere zorg. Bewaren is nodig, maar niet stilstaan. Beernem telt vijf kerken:
- de Sint-Lambertuskerk in Oedelem,
- de Sint-Amanduskerk in Beernem
- de kerk Heilige Moeder Gods in Beernem,
- de Sint-Joriskerk in Sint-Joris
- de Sint-Petruskerk in Oostveld.
We moeten aan deze grote gebouwen een nieuwe waardevolle invulling geven. Kerkgebouwen horen bij het cultuurhistorische erfgoed en zijn eigenlijk van iedereen.
Niet een herbestemming, maar een bredere bestemming van de kerkgebouwen kan een oplossing zijn. Met bredere bestemming bedoelen we dan: het kerkgebouw laten gebruiken door 'buitenkerkelijken', m.a.w. door bv. culturele organisaties, lokale verenigingen, enz.
Niet alles moet kunnen, maar in goed overleg is veel mogelijk. Op die manier gebeurt er een nuttige invulling van een anders leeg kerkgebouw en vormt de kerk als onroerend erfgoed opnieuw een verbindende en culturele functie, net zoals het vroeger was.