Hoe stemmen?

Op zondag 14 oktober 2018 ga je stemmen voor een nieuw bestuur in je gemeente en je provincie. Hoe gaat dat precies in z'n werk?

In de gemeente Beernem, trekt Groen samen met sp.a naar de kiezer. Dat wil zeggen dat de Groen kandidaten samen met de sp.a kandidaten op één lijst staan. 

Voor de provincie heeft Groen een aparte lijst.

Hieronder geven we antwoord op de meest voorkomende vragen. De Vlaamse overheid heeft een aparte verkiezingswebsite met meer uitgebreide informatie. Mocht je toch nog vragen hebben of moeilijkheden ondervinden, geef ons gerust een seintje.

Hoe stemt u geldig?

 • Op 14 oktober krijgt u 2 stembrieven. Eén voor de gemeente en één voor de provincie.
 • Voor de gemeente, stem je geldig op de lijst sp.a - Groen, door ofwel een lijststem te geven (bovenaan) of door één of meerdere bolletje naast de kandidaten te kleuren. Blijf dan echter binnen de sp.a - Groen lijst, want stemmen voor kandidaten van andere lijsten maakt je stem dan ongeldig.
 • Voor de provincie, geldt hetzelfde principe. Geef een lijststem of kleur één of meerder bolletjes naast de kandidaten. Blijf ook hier binnen dezelfde lijst.

Wanneer ben ik stemgerechtigd?

 • Als je de Belgische nationaliteit hebt, officieel in België woont en minstens 18 jaar oud bent op de dag van de verkiezingen, dan ben je verplicht om naar het stemhokje te gaan. 
 • Als je een andere nationaliteit hebt, maar wel officieel in België woont, dan mag je in de meeste gevallen ook stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het is wel belangrijk dat je dat ten laatste op 31 juli 2018 liet weten aan de gemeente waar je woont. 

Waar en hoe moet ik precies gaan stemmen?

 • Enkele weken voor de verkiezingen krijg je op je officiële adres een oproepingsbrief in de bus. Daarop staat het het adres te lezen waar je moet zijn om je stem uit te brengen. Je leest er ook de openingsuren van je stemlokaal. Hou de oproepingsbrief goed bij, je hebt hem nodig op de dag van de verkiezingen. Ook je identiteitskaart moet je dan zeker meenemen.

Wat als ik zelf niet kan gaan stemmen?

 • Als je tijdens de verkiezingen op reis bent, moeilijk te been of aan het werk, dan kan je op voorhand een volmacht aanvragen. Daarvoor vul je een formulier in dat je kan aanvragen bij je gemeente of hier kan downloaden. Je geeft de volmacht aan iemand die je vertrouwt en die zelf stemgerechtigd is. Lees hier meeer over volmachten.

Op papier of digitaal?

 • In Beernem stemmen we op papier. Let op dat je op elk stembiljet bij niet meer dan één partij bolletjes inkleurt. Je krijgt twee stembiljetten: eentje voor de gemeente en eentje voor de provincie. 

Kan ik aan meer dan één kandidaat een stem geven?

 • Ja, hoor. Je kiest eerst of je een lijststem geeft, voor de partij van je keuze. Daarna kies je hoeveel personen je op die lijst een persoonlijke stem wenst te geven. Je mag zelfs bij elke naam van de lijst een bolletje kleuren. De partij van je keuze krijgt zo één stem. Welke mensen van de lijst precies verkozen worden, kan je mee bepalen door de persoonlijke stemmen die je geeft.
 • Het enige wat niet kan, is voor hetzelfde niveau (gemeente of provincie) voor verschillende partijen kiezen. Als je dat doet, is je stem ongeldig.

Ik verhuis deze zomer. Waar moet ik gaan stemmen?

 • In de gemeente waar je gedomicilieerd bent op 31 juli 2018. Dat geeft de overheid de nodige tijd om de verkiezingen netjes te kunnen organiseren.

Kan ik als student gaan stemmen in de stad waar ik studeer?

 • Neen. Je moet stemmen in de gemeente waar je gedomicilieerd bent.

Ik ben Belg maar woon in het buitenland. Kan ik toch een stem uitbrengen?

 • Neen. Je moet gedomicilieerd zijn in een Belgische gemeente om hier te kunnen stemmen.