Rotonde aan Heilige-Maria-Moeder-Godskerk in Beernem wordt onthard.

09 Februari 2023

Rotonde aan Heilige-Maria-Moeder-Godskerk in Beernem wordt onthard.

“ Dit is de zoveelste maatregel binnen ons Klimaat-en Energieplan om Beernem klimaatrobuust te maken”, zeggen Milieuschepen Jan Vanassche en schepen voor Openbare Werken Claudio Saelens.    

Op dit moment is er heel veel verharding aan de HMMG-kerk in Beernem. Naast de rotonde zelf, zijn ook de brede rijweg en het verhoogde voetpad er omheen aangelegd in betonstraatstenen.

“Dat dateert van de tijd toen er nog geen sprake was van klimaatopwarming”, verduidelijkt milieuschepen Jan Vanassche (Groen). “ Maar om onze gemeente klimaatneutraal en klimaatrobuust te maken, moeten we van grijs evolueren naar groen en blauw.”

Overbodige verhardingen op het openbaar domein zoals hier moeten daarom plaatsmaken voor gras, struiken of bomen. En bij nieuwe verkavelingen wordt een wadi aangelegd. Daardoor krijgt het regenwater meer kans om ter plaatse in de grond te dringen.

“Als gemeente geven we het goede voorbeeld, maar we trekken ook aan de mouw van onze inwoners om, waar het kan, een deel van hun (voor-)tuin te ontharden of hun voorgevel te vergroenen”, licht schepen voor Openbare Werken Claudio Saelens (CD&V) toe. “ We hebben daartoe een reglement voor geveltuintjes uitgewerkt, waarbij ook de technische dienst van de gemeente een deel van het werk op zich neemt. Uit het onderzoek van CurieuzeNeuzen In De Tuin (2021-2022) blijkt dat ook de inspanningen van burgers een wezenlijk verschil kunnen maken.”