Roos Lambrecht wil mobiele camera’s tegen zwerfvuil

14 Juni 2016

Roos Lambrecht wil mobiele camera’s tegen zwerfvuil

Zwerfvuil blijft een ergerlijk probleem in Beernem, Op de gemeenteraad van 26 mei 2016, stelde Groen gemeenteraadslid Roos Lambrecht voor om een mobiele camera te kopen, zodat sluikstorters betrapt kunnen worden.

Zwerfvuil blijft een ergerlijk probleem in Beernem. Vooral langs landelijke wegen met weinig bewoning en dus weinig sociale controle kieperen mensen van alles en nog wat in de bermen, tot volle vuilniszakken en hele meubels toe. Maar ook in en rond glascontainers ligt dikwijls een mini- stort. Bij de huis-aan-huisactie 'Uw Gedacht' van Groen Beernem vernamen we dat veel inwoners zich erg storen aan het zwerfafval. "De politie liet ons tijdens de laatste gemeenteraad weten dat er tot nu toe slechts 1 persoon geverbaliseerd werd voor sluikstorten. Dit betekent dat sluikstorters zelden betrapt worden in Beernem", vertelt Roos Lambrecht (gemeenteraadslid).

In Beernem, worden sluikstorters zelden betrapt.

"In buurgemeente Zedelgem wordt al een hele tijd een mobiele camera gebruikt. Die wordt dan op plaatsen gezet waar dikwijls vuil achtergelaten wordt, bv. aan glascontainers.  We willen dan ook dat Beernem zo'n mobiele camera aankoopt zodat sluikstorters betrapt kunnen worden en het probleem van het zwerfvuil opgelost raakt", aldus Roos.

Uiteraard moet een echte oplossing op Vlaams en federaal niveau van de invoering van statiegeld komen. Die zal ervoor zorgen dat er veel minder lege blikjes, flessen, enz. in de natuur terechtkomen. Maar vooralsnog is milieuminister Schauvliege hiervoor niet te vinden. Nochtans doet een plastic fles er doorgaans vijf tot tien jaar over om te vergaan, een drankblikje algauw 50 jaar!