- Nieuws
- Kandidaten
-
Programma
We zetten in op een leefbare gemeente We bewaren de open ruimte en maken Beernem groener en weerbaarder tegen de klimaatopwarming We gaan voor een zorgzame gemeente en laten niemand achter We kiezen voor de korte keten en duurzame landbouw We geven de Beernemnaar inspraak in het beleid We ondersteunen lokaal ondernemen We spelen onze toeristische troeven uit We komen op voor dierenwelzijn We gaan voor een leeftijdsvriendelijke gemeente We kiezen voor een gezellige, bruisende gemeente We hebben aandacht voor omgaan met verlies We kiezen voor een veilige gemeente We zorgen voor een financieel gezonde gemeente We kiezen voor een duurzame toekomst We behouden de diversiteit in het onderwijs We gaan voor een propere gemeente We willen een dienstbare gemeente
- Contact
- Doe Mee
-
Rolle De Bruyne wil fuif- en turnzaal in ecologische bouwmaterialen.
25 Januari 2015
De gemeente wil sportpark Drogenbrood uitbreiden met een nieuwe turn-en fuifzaal en nieuwe kleedkamers voor voetballers. Al heel lang pleit Groen om gemeentegebouwen in duurzame materialen op te trekken. Tot nu zonder resultaat. Na een zoveelste pleidooi voor ecologisch bouwen in de gemeenteraad, kreeg Rolle De Bruyne eindelijk de belofte van de schepen van sport Jos Sypré dat de nieuwe ruimtes in duurzame, ecologische materialen zullen gebouwd worden. "Mensen staan er niet bij stil, maar veel moderne bouwmaterialen zijn slecht voor het milieu en onze gezondheid. Zo is er het veel gebruikte PUR (polyurethaan)- schuim dat bij verwerking giftige stoffen afgeeft, maar ook bij afbraak van een woning problemen geeft: puin verontreinigd met schuim is niet geschikt voor hergebruik. Van een aantal andere bouwstoffen is aangetoond of wordt vermoed dat ze op lange termijn kanker kunnen veroorzaken. Zo weten we dat vezelplaten het giftige formaldehyde afgeven en dat bij sommige gipspleisters het radio- actieve radon vrijkomt dat bij langdurig inademen longkanker veroorzaakt", aldus gemeenteraadslid Rolle De Bruyne.
"En zeggen dat er meer dan voldoende ecologische alternatieven op de markt zijn die soms iets duurder, maar veel duurzamer zijn en een gezond binnenklimaat creëren, toch ook wel zeer belangrijk in een ruimte waar veel mensen samen bewegen, of het nu turnen of fuiven is. "
De gemeente kan haar bouwplannen trouwens voor een prikje laten doorlichten op ecologische criteria en energiezuinigheid door bv. de bouwexperts van vzw BAS, een kenniscentrum voor ecologisch bouwen; de provincie West-Vlaanderen betaalt uit eigen zak tot 30 werkuren terug als de gemeente bij deze organisatie aanklopt. En ook bij het Vlaams Instituut voor Bio- Ecologisch bouwen en wonen (VIBE) kan de gemeente terecht voor deskundig advies ter zake.
"Sport en vrijetijdsbesteding vinden we heel belangrijk. Het brengt mensen samen. En in een gemeente waar volgens onderzoek één op de drie aan sport doet, moet ze ook zorgen dat dit in gezonde omstandigheden gebeurt. Ecologische bouwmaterialen zorgen daarvoor. Ze hebben bovendien het voordeel dat ze duurzaam zijn, wat de ecologische voetafdruk van de gemeente nog eens verkleint. Ik hoop dan ook dat de bevoegde schepen zich aan zijn woord houdt en ik zal dit bouwdossier dan ook als een soort schaduwbouwheer van nabij opvolgen", maakt Rolle zich sterk.