- Nieuws
- Kandidaten
-
Programma
We zetten in op een leefbare gemeente We bewaren de open ruimte en maken Beernem groener en weerbaarder tegen de klimaatopwarming We gaan voor een zorgzame gemeente en laten niemand achter We kiezen voor de korte keten en duurzame landbouw We geven de Beernemnaar inspraak in het beleid We ondersteunen lokaal ondernemen We spelen onze toeristische troeven uit We komen op voor dierenwelzijn We gaan voor een leeftijdsvriendelijke gemeente We kiezen voor een gezellige, bruisende gemeente We hebben aandacht voor omgaan met verlies We kiezen voor een veilige gemeente We zorgen voor een financieel gezonde gemeente We kiezen voor een duurzame toekomst We behouden de diversiteit in het onderwijs We gaan voor een propere gemeente We willen een dienstbare gemeente
- Contact
- Doe Mee
-
Onkruidbeheersing: alles kan beter
24 November 2013
In de gemeenteraad gaf namens Groen een uitgebreide uiteenzetting over hoe het groenbeheer in Beernem milieuvriendelijker kan worden aangepakt. Brugge, dat al een hele weg heeft afgelegd, is hier het grote voorbeeld. "Als Brugge van 2220 kg pesticiden in 2001 tot 0 kg in 2013 kan komen met een groenpatrimonium dat 800 hectares beslaat, dan kunnen wij dat ook", aldus Rolle.Rolle
Eerst moet de basis gelegd worden en dat vraagt een grondige aanpak. Eens dit achter de rug is, moeten de mensen van de groendienst veel minder tijd steken in het onderhoud, wat werkuren uitspaart.
Rolle weet waarover hij spreekt, want in zijn jarenlange loopbaan als biotuinder heeft hij heel wat opgestoken over onkruidbeheersing.
"Eén concreet voorbeeld: de hagen op de gemeente. Veel inwoners vinden het onkruid dat onder de hagen welig tiert heel slordig. Dit kan opgelost worden door het volledige vak tussen fietspad en rijweg vol te planten en onder de hagen witte klaver of zelfs asters te zaaien. Hetzelfde moet men ook rondom bomen doen, waardoor het onkruid geen enkele kans maakt. Ook kun je bloemenweides aanleggen zodat men niet meer moet maaien."
Ook onze begraafplaatsen kunnen volgens Rolle omgetoverd worden van kale grijze vlaktes tot groene, kleurrijke plaatsen die rust en waardigheid uitstralen. Het kerkhof van Ver-Assebroek is hiervan een mooi voorbeeld. "Groenbeheer zonder pesticiden? Natuurlijk kan het", aldus Rolle.
Uit de Groen Krant najaar 2013