Nieuwe gemeentelijke website: toegankelijk & open-source aub

22 Maart 2012

De gemeente kan de kostprijs van haar nieuwe gemeentelijke website drukken door, net zoals Amerikaanse president Barack Obama, te werken met open- source software. Bovendien wil Groen dat de nieuwe website toegankelijk is voor mensen met een beperking. Dat kan als de website voldoet aan de vereisten van het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. , dat heeft het gemeentebestuur gelukkig ook al lang begrepen. De gemeente heeft hiervoor een budget van ongeveer 45.000 euro inclusief BTW uitgetrokken, toch een smak geld voor een nieuwe website. De opdracht wordt gegund bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, wat het voor de oppositie moeilijk maakt om na te gaan of het schepencollege wel de beste voorwaarden heeft kunnen bedingen.Beernem is dringend aan een nieuwe website toe

We verkiezen in elk geval dat de gemeente het budgetvriendelijke open-source systeem gebruikt. Zo'n open systeem wil zeggen dat de gemeente zelf aanpassingen kan doorvoeren, zonder dat het haar iets kost. Want open- source systemen zijn licentievrij, gratis te downloaden en door iedereen vrij te gebruiken. Een gesloten systeem houdt in dat een verandering vrijwel altijd impliceert dat de website-ontwikkelaar zal factureren. Maar met open-source technologie kan de gemeente de website volledig zelf beheren.

De website van president Barack Obama is hiervan het bekendste voorbeeld, want die werktmet Drupal, dé referentie als het over open technologie gaat. Maar ook kleppers als BBC, MTV en Greenpeace werken met Drupal. Uiteraard zijn er nog andere open systemen, zoals Joomla, Xoops, enz.

AnySurferlabel

We vinden het ook essentieel dat de website toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. Daartoe moet de website aan de voorwaarden voldoen voor het behalen van het AnySurferlabel. AnySurfer is een Belgisch kwaliteitslabel voortoegankelijke websites. Websites met het label zijn voor iedereen bruikbaar ? ook voor slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen, en wie een auditieve of motorischehandicap heeft. Daarnaast zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen, zoals dat van een gsm of zakcomputer, en zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser. Ten slotte scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines, blijkt uit onderzoek. Niks dan voordelen, dus!

Jan-Klaas Kesteloot

webmaster Groen Beernem

Update op 25.04.2012: Tussenkomst in de gemeenteraad 24 April 2012