Hoe scoort Beernem voor de gemeentetest van Het Nieuwsblad?

03 November 2016

Hoe scoort Beernem voor de gemeentetest van Het Nieuwsblad? Het hele jaar door test Het Nieuwsblad onder de kop 'Hoe scoort jouw gemeente?' de 308 Vlaamse gemeenten op de verschillende domeinen waarvoor ze bevoegd is. En het moet gezegd, Beernem doet het doorgaans heel goed tot uitstekend op veel domeinen. Maar ze scoort matig (6/10) als het over de bib gaat en ronduit slecht (2,4/10) wat de (on)toegankelijkheid van het gemeentehuis betreft.een

Al hele tijd test Het Nieuwsblad onder de kop 'Hoe scoort jouw gemeente?' de 308 Vlaamse gemeenten op de verschillende domeinen waarvoor ze bevoegd is. En het moet gezegd, Beernem doet het doorgaans heel goed tot uitstekend op het vlak van onderhoud begraafplaatsen (10/10), dienstverlening (9/10), website (8,9/10), bereikbaarheid van de burgemeester (9/10)en openbaarheid van bestuur (8/10). Ook nog goed scoort onze gemeente als het over ondernemersvriendelijkheid (7/10) en de kostprijs van documenten zoals identiteitskaarten, rijbewijs, enz. gaat (7/10).

Als het over de bibliotheek gaat, geeft de krant slechts een 6/10. Het zit volgens Het Nieuwsblad heel goed met het aanbod, het aantal ontleners,.. maar minder goed met het aantal bezoekers, de openingstijden, de communicatie naar de leners, de digitale media, de activiteiten? Ook het ontbreken van een inleverbus drukt de score. 6/10 vinden we zelf een iets te laag cijfer, maar toch verwondert het matig resultaat ons niet. In het verleden hebben we al herhaaldelijk aangedrongen op de uitbreiding van de openingsuren in de filialen, laakten we de sluiting van het filiaal in Sint- Joris en pleitten we voor een inleverbus. Maar kijk, er komt een kentering: de plannen voor de renovatie en uitbreiding van de bib van Beernem zien er veelbelovend uit, de openingsuren van het filiaal in Oedelem zullen uitbreiden en er komt ook een inleverbus. Als de verhuizing van het filiaal in Oedelem naar het Schepenhuys rond is, verwachten we dat er ook een leeszaal komt waar inwoners hun favoriete krant of tijdschrift kunnen lezen, of kunnen internetten.

Vanaf dit jaar kunnen de Vlaamse gemeenten autonoom beslissen over de financiering en inhoudelijke werking van hun bibliotheek. Ze zijn zelfs niet langer verplicht om een bibliotheek open te houden, dus we zijn blij dat het gemeentebestuur hierin blijft investeren. Want een bib is voor ons niet louter een plek om te lezen, maar moet vooral een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn.

Het allerslechtste resultaat (2,4/10) boekt de gemeente als het over de toegankelijkheid van het gemeentehuis gaat, iets wat we al herhaaldelijk aan de kaak gesteld hebben. Al in 2008 (!) bij de oprichting van de Raad voor Personen met een Handicap stelden we dat zowel het OC De Kleine Beer als het gemeentehuis dringend moesten aangepast worden om minder mobiele mensen vlot toegang te verlenen. Pas recent kwamen er automatische deuren in het OC. Maar een rolstoelgebruiker die het gemeentehuis binnen wil, kan dit nog altijd niet zelfstandig doen: hij/zij moet aanbellen zodat iemand de deur komt opendoen. We vinden dit in deze tijd, waarbij vele systemen van automatische deuren bestaan, echt niet kunnen. Wanneer maakt de gemeente aan deze schande een einde?