Groen wil dat gemeentebestuur meer lokaal winkelt

11 November 2015

Groen wil dat gemeentebestuur meer lokaal winkelt

Groen vindt het niet kunnen dat het gemeentebestuur heel wat van haar aankopen bij grote firma's doet, terwijl de lokale winkeliers steeds vaker in de kou blijven staan. En dat terwijl de gemeente kortgeleden nog bijna 9.000 euro uittrok voor een strategisch- commercieel plan dat de lokale handel  de wind in de zeilen zou moeten geven. Groen vindt dat het tijd wordt dat de gemeente een visie ontwikkelt over haar aankopen, waarbij ze niet louter de prijs, maar ook de service en de nabijheid (de korte keten!) meerekent.  

Televisie toestellen bij nationale keten, louter op basis van prijs

Zo kocht de gemeente recent enkele televisietoestellen aan. Vooraf kregen ook de lokale elektronicazaken de kans om een offerte in te dienen.  Uiteindelijk kwam de firma Vandenborre als goedkoopste uit de bus en bleven de plaatselijke handelaars met lege handen achter. Het is dan ook duidelijk dat een kleine winkelier, als het enkel over de prijs gaat, nauwelijks kan concurreren met een mastodont-keten met 62 elektronicazaken .

Als het enkel over de prijs gaat, kan de lokale handelaar moeilijk concurreren met een mastodont.

Kantoormeubilair altijd via select groepje grote leveranciers

Nog onbegrijpelijker is dat de gemeente haar computers en kantoormeubilair steevast aankoopt bij grote firma's , zonder dat ze zelfs maar de moeite doet om eens prijs te vragen bij de lokale ondernemers. Dat komt omdat de gemeente zich aangesloten heeft bij Brugge dat een raamovereenkomst heeft afgesloten met enkele grote leveranciers, zeg maar, grote spelers op de markt. Op die manier zet de gemeente de lokale handelaars buiten spel.

Lokale handelaars worden niet om offerte gevraagd

Voor de aankoop van computers bv. deed de gemeente een beroep op Realdolmen, waarvan Colruyt één van de grootste aandeelhouders is. Er werd geen offerte gevraagd aan de lokale computerhandelaars, wat betekent dat zij de facto geen enkele kans kregen om een offerte in te dienen.  En ook kantoormeubilair koopt de gemeente bij een grote leverancier aan waarmee Brugge een raamovereenkomst heeft. 

Nochtans telt onze gemeente verschillende computerzaken en heeft ze met Stevens Meubel en Meubelen De Graeve twee gerenommeerde en lokaal verankerde meubelzaken op haar grondgebied.

Naast prijs, moet de gemeente ook de lokale verankering van de winkeliers in overweging nemen.

De gemeente moet het geld niet over de balk gooien. Maar we vinden dat de gemeente, naast de prijs, ook bv. de technische service en de lokale verankering van de winkeliers in overweging moet nemen. Een snelle, degelijke en persoonlijke service is ook belangrijk.  

En wie koopt bij de lokale winkelier krijgt er zoveel voor terug: de winsten blijven lokaal en verdwijnen niet naar een belastingparadijs, de lokale handel zorgt voor  plaatselijke tewerkstelling en voor levendige dorpskernen. Heel  vaak ook engageren de ondernemers zich in het verenigingsleven, zodat de gemeente hier ook een veel grotere return voor in de plaats krijgt. Hoog tijd dat de gemeente dit zelf inziet en het geweer van schouder verandert.