- Nieuws
- Kandidaten
-
Programma
We zetten in op een leefbare gemeente We bewaren de open ruimte en maken Beernem groener en weerbaarder tegen de klimaatopwarming We gaan voor een zorgzame gemeente en laten niemand achter We kiezen voor de korte keten en duurzame landbouw We geven de Beernemnaar inspraak in het beleid We ondersteunen lokaal ondernemen We spelen onze toeristische troeven uit We komen op voor dierenwelzijn We gaan voor een leeftijdsvriendelijke gemeente We kiezen voor een gezellige, bruisende gemeente We hebben aandacht voor omgaan met verlies We kiezen voor een veilige gemeente We zorgen voor een financieel gezonde gemeente We kiezen voor een duurzame toekomst We behouden de diversiteit in het onderwijs We gaan voor een propere gemeente We willen een dienstbare gemeente
- Contact
- Doe Mee
-
Groen is blij met werken aan Huis Maes
11 November 2015
Met instandhoudingswerken is restauratie beschermde 19de-eeuwse herenwoning Huis Maes in Oedelem eindelijk van start gegaan. Groen is blij met de werken, maar kijkt toch met gemengde gevoelens terug op deze onverkwikkelijke geschiedenis. Enkele weken geleden is een gespecialiseerde firma eindelijk gestart met de instandhoudingswerken aan de 19de -eeuwse herenwoning Huis Maes, sinds 2002 een beschermd monument. Na meer dan 15 jaar leegstand en verwaarlozing wordt de historische woning in de dorpskern van Oedelem op lange termijn niet enkel in zijn oude glorie hersteld, maar wordt het ook omgevormd tot een lokaal dienstencentrum (Mirte 2) dat onder de vleugels van vzw Curando opereert. (Curando is een versmelting van vzw Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede met vzw Cura, een vzw voor thuisverpleging en assistentiewoningen van dezelfde congregatie. De vzw heeft in Beernem al een dienstencentum onder haar vleugels, nl. Mirte 1 in de Rollebaanstraat in Beernem. "We zijn uiteraard verheugd dat dit onverkwikkelijke dossier, na jaren van politieke onwil van het vroegere CD&V- bestuur om het historisch erfgoed in Beernem te beschermen, alsnog een goede afloop zal kennen, " aldus Roos Lambrecht, gemeenteraadslid voor Groen.
En we zijn blij dat Huis Maes als dienstencentrum een toekomst zal hebben, maar, louter architecturaal gezien, kunnen we toch niet echt tevreden zijn met wat er uiteindelijk zal staan. Als toenmalig compromis werd slechts een deel van de herenwoning beschermd en de rest gesloopt. Op vraag van het gemeentebestuur bouwde Vivendo er sociale appartementen omheen, waarbij de bouwheer helemaal geen moeite deed om het historische pand te integreren, nochtans een vereiste van Onroerend Erfgoed.
" Het resultaat is er dan ook naar", aldus Roos Lambrecht. " Een prachtige historische woning die zijn context kwijt is en als een vreemd object tussen saaie appartementsblokken staat. Maar je kunt de site voortaan ook zien als een soort opgestoken vinger naar het toenmalige gemeentebestuur dat verschillende decennia lang de belangen van projectontwikkelaars liet voorgaan op het waardevol historisch erfgoed in Beernem. Ondanks alle inspanningen is men er niet in geslaagd om het historisch pand te slopen. En dat is maar goed ook"
Met de N-VA in het gemeentebestuur waait er gelukkig ook een nieuwe wind rond historisch erfgoed. De oprichting van de Gemeentelijke Cel Onroerend Erfgoed is zeker een hoopvol signaal. Maar voorlopig blijven we nog op onze honger zitten, want de cel is sinds haar oprichting nog niet 1 keer samengekomen. Hoog tijd dus voor actie zodat de afbraak van historisch erfgoed stopt en wat waardevol is, bewaard wordt voor het nageslacht.
"Erfgoed heeft een identiteitsbepalende waarde. Dat staat met zoveel woorden in de beleidsnota 'Onroerend Erfgoed' van Vlaams minister- president Geert Bourgeois. Het zorgt ervoor dat mensen zich verbonden voelen met hun streek of gemeente. En dus heeft ook de Beernemnaar recht op zijn eigen geschiedenis", vindt Roos.