Zeker de scholen is het tijdens de spitsuren heel druk door aan- en afrijdende auto's. Fietsstraten kunnen er opnieuw voor zorgen dat fietsen in de schoolomgevingen opnieuw veilig en aantrekkelijk wordt.
Volgens de Wegcode is een fietsstraat een straat die ingericht is als fietsroute. Fietsers mogen de hele breedte van hun rijvak gebruiken. Auto's, moto's, ?zijn er toegestaan maar ze mogen de fietsers niet inhalen. Verkeersborden signaleren het begin en het einde van een fietsstraat en de snelheid mag er nooit hoger liggen dan 30 km/u. Uit onderzoek blijkt dat fietsstraten zorgen voor een stijgend aantal fietsers. Ook vermindert het aantal auto's dat sneller rijdt dan de toegestane 30km/u.
We pleiten ervoor om zeker van de Rollebaanstraat in Beernem binnen afzienbare tijd een fietsstraat te maken, want daar is het tijdens het begin en einde van de scholen (Sint-Lutgartinstituut en De Zonnebloem) wel erg druk. Maar ook de Creytensstraat en de Oudezakstraat in Oedelem, die voor de schoolgaande fietsers een alternatief vormen voor de heel drukke Bruggestraat (Vrije School Ter Bunen) en Knesselarestraat (Gemeenteschool de Notelaar) komen hiervoor op korte termijn in aanmerking. En zo zijn er zeker nog een aantal straten op te noemen.
De realisatie van een fietsstraat kan eigenlijk relatief snel uitgevoerd worden. Zo'n fietsstraat neemt ook geen aparte ruimte in zoals een fietspad. Er moeten dan ook geen onteigeningen gebeuren. Alle handelszaken blijven bereikbaar voor het verkeer. En er hoeven ook geen parkeerplaatsen te sneuvelen. Alleen maar voordelen, dus!
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter