Gemeenteraadslid Roos Lambrecht wil dat inwoners gratis elektrische fietsen kunnen uittesten.

07 Juni 2022

Gemeenteraadslid Roos Lambrecht wil dat inwoners gratis elektrische fietsen kunnen uittesten.

“Doet Beernem binnenkort ook mee aan de Testkaravaan, een initiatief van de provincie om meer mensen op de fiets te krijgen? “ vroeg Roos Lambrecht op de gemeenteraad van 2 juni.  

Zo'n 8 jaar geleden, in 2014 trok het provinciebestuur van West-Vlaanderen voor het eerst naar bedrijven met 'De Testkaravaan komt eraan!' Deze Testkaravaan was een vloot van elektrische fietsen, vouwfietsen, speedpedelecs, elektrische bakfietsen en fietskarren, enz. die werknemers gedurende 2 weken konden uittesten.

Vanaf 2017 breidde de Provincie haar campagne uit naar de inwoners van verschillende gemeenten onder de slogan: 'De testkaravaan komt naar jouw gemeente!' Met deze actie wil de Provincie mensen laten kennismaken met de elektrische fiets (ook de speedpedelec) of elektrische bakfiets als veelzijdige vervoersoplossing. De testkaravaan bestaat uit 20 elektrische fietsen, 15 speedpedelecs en 5 elektrische bakfietsen. Inwoners kunnen die dan 2 weken lang uittesten.

“Zou het niet goed zijn dat Beernem zich ook inschrijft om mee te doen aan de Testkaravaan? Zo krijgen we wellicht nog meer inwoners op de fiets”, denkt Roos Lambrecht.

“En dit initiatief sluit naadloos aan bij één van de doelstellingen van het meerjarenplan, namelijk dat de gemeente een fietsvriendelijke gemeente wil worden.” Burgemeester Jos Sypré vond dit een heel goed idee. Hij beloofde dat Beernem alvast volgend jaar kandidaat is om mee te doen aan de Testkaravaan zodat ook de Beernemnaars die nog niet overtuigd zijn van het nut van elektrisch fietsen de kans krijgen om dit eens uit te testen en misschien daardoor hun mening te herzien.