Gemeentebestuur wil met subsidiereglement herbruikbare bekers stimuleren

12 Juli 2023

Gemeentebestuur wil met subsidiereglement herbruikbare bekers stimuleren

"Elke Beernemse adviesraad en elke organisatie, vereniging, instelling of comité dat in Beernem gevestigd is kan een toelage krijgen van 50% van het factuurbedrag voor de huur of aankoop van herbruikbare bekers en duurzaam cateringmateriaal."

Vanaf 15 juni 2023 verbiedt de federale overheid om drank aan te bieden in wegwerpmateriaal, zoals plastic bekers. Tot eind 2024 is er een uitzondering voorzien voor petflessen en blikjes indien de organisator garandeert dat minstens 95% ervan wordt ingezameld voor recyclage.

Schepen van Milieu en Duurzaamheid Jan Vanassche (Groen): “ Een heel goede zaak voor het milieu en voor ons, mensen. Want heel wat van dat plastic afval komt in de natuur terecht, breekt af tot kleine plastic deeltjes, microplastics genaamd, en belandt uiteindelijk op de een of andere manier in het menselijk lichaam, wat niet gezond kan zijn. Door dit verbod hopen we dat ook de hoeveelheid zwerfvuil vermindert.”

Schepen van Afvalbeleid Ruben Strobbe (CD&V): “ We zijn een levendige gemeente met vele verenigingen en ook individuele burgers die heel wat evenementen organiseren. We willen die dynamiek blijvend stimuleren. Daarom willen we de financiële impact van de overschakeling naar herbruikbare bekers verzachten met een subsidiereglement. “

Elke erkende Beernemse adviesraad en elke organisatie, vereniging, instelling of comité dat in Beernem gevestigd is kan een toelage krijgen van 50% van het factuurbedrag voor de huur of aankoop van herbruikbare bekers en duurzaam cateringmateriaal, inclusief de leveringskost en de afwaskost. De organisator kan dit jaarlijks maximaal 2 aanvragen voor een maximumsubsidie van € 500,00 (incl. btw) per jaar.

Burgemeester Jos Sypré (CD&V) is erg blij met dit subsidiereglement. “In coronatijden ondersteunden we onze verenigingen ook financieel, daardoor bloeit het verenigingsleven als nooit tevoren. Dit subsidiereglement, naast de vele andere tegemoetkomingen die we toekennen, moet ervoor zorgen dat we een bruisende, maar ook milieubewuste gemeente blijven. “