Fuifverbod Oranje is maatregel buiten proportie

16 Juni 2008

"Schieten met een kanon op een mug", zo bestempelen we het fuifverbod van 1 jaar dat het gemeentebestuur eenzijdig aan Oranje oplegt omwille van incidenten tijdens hun in februari. Met deze draconische maatregel zet de gemeente ook de kampwerking van de populaire jeugdvereniging op de helling en profileert ze zich als een hardvochtige stiefvader die met harde hand de plak zwaait. Het lichtzinnig toegekend fuifverbod hangt bovendien als een zwaard van Damocles boven alle jeugdverenigingen die nog een fuif of feest willen organiseren in Beernem. Bij het minste wat verkeerd loopt, kan het gemeentebestuur immers zonder enige inspraak een verbod opleggen. Zelfs de jeugdraad, die nochtans advies moet geven in dergelijke zaken werd niet eens geraadpleegd. We kunnen ons geenszins vinden in dergelijke repressieve aanpak.Soirée Orangéefuif

We betwisten niet dat een en ander verkeerd gelopen is tijdens de Oranjefuif, maar we hebben sterk de indruk dat Oranje als enige de rekening gepresenteerd krijgt van een falend, want opvallend passief gemeentelijk fuifbeleid.

Het organiseren van een fuif is een complexe onderneming waar heel wat bij komt kijken. Voor jongeren is dit dikwijls een zware verantwoordelijkheid om dragen. Nu beperkt de rol van de gemeente zich tot het overhandigen van een uitgeschreven fuifreglement (de fuiftalisman) en leunt ze voor de rest achterover in de hoop dat alles goed afloopt.

Wij daarentegen pleiten voor een actief fuifbeleid, waarbij de gemeente vanuit de jeugddienst een fuifverantwoordelijke aanstelt die het hele proces van organisatie opvolgt en desnoods ter plaatse gaat kijken om de jonge organisatoren bij te sturen waar nodig. Dat is meteen ook beter voor de omwonenden die bij overlast de betrokken verantwoordelijke meteen kunnen contacteren en weten dat er snel kan ingegrepen worden.

Een goede, actieve begeleiding behoort volgens ons tot één van de kerntaken van de gemeente en zal veel beter renderen dan een repressieve maatregel die zonder enige dialoog opgelegd wordt, tot niets leidt en geen opvoedende waarde heeft. Dat de gemeente haar repressieve aanpak motiveert door incidenten die in de jaren negentig gebeurd zijn, vinden we helemaal te gek. De fuiforganisatoren van vroeger zijn andere dan die van nu, en de huidige organisatoren kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten die anderen in het verleden maakten. Bovendien is een fuifverbod van een jaar een hysterische maatregel die niet in verhouding staat tot wat misgelopen is tijdens Soirée Orangée.