De Hogen Akker: oudste biobedrijf in Vlaanderen sluit na 40 jaar

01 Juli 2016

Het oudste biobedrijf in Vlaanderen, biotuinbouwbedrijf De Hogen Akker in Oedelem, sluit op 16 juli na bijna 40 jaar definitief de deuren. Groen betreurt dat er voor de bloeiende zaak  geen opvolging is,  maar is dankbaar voor het baanbrekend werk dat  Rolle De Bruyne en Denise Hudders al die jaren verricht hebben. OedelemIn

(Beernem) een landbouwgemeente bij uitstek, waar de klassieke boer nog alomtegenwoordig is, tegen de stroom in aan biologische landbouw doen: het getuigt niet alleen van heel veel lef, maar ook van een groot stuk idealisme. En dat hadden Denise en Rolle in overvloed toen ze even buiten de dorpskom van Oedelem, langs de Hogenakkerweg  in 1977 hun biologisch tuinbouwbedrijf samen met enkele vrienden  oprichtten.

De eerste jaren waren ook echte pioniersjaren: biologisch geteelde groenten, daar stonden veel mensen toen nog zeer wantrouwig tegenover. Ze waren immers gewoon aan groenten die perfect van vorm waren, zonder dat er ook maar een slakje of rups aan had kunnen peuzelen.

Pas toen Denise en Rolle met een kraam op de zaterdagmarkt in Brugge stonden, kwam er een kentering. De mensen zagen dat biogroenten gezonde en kwaliteitsvolle producten waren en geraakten stilaan overtuigd van hun meerwaarde.

Geleidelijk aan  trok de zaak een vast cliënteel aan dat de ecologische en lokale aanpak van Denise en Rolle sterk waardeerde, vooral ook omdat de uitbaters zeer doordacht handelden in alles wat ze deden. Zo kozen ze er bijvoorbeeld voor om zoveel mogelijk seizoensgebonden groenten te telen zodat ze de serres nauwelijks hoefden te verwarmen. Ze leerden de klanten ook minder gekende groenten eten.

Op het 4,5 hectare groot domein verbouwden Denise en Rolle meer dan 30 soorten groenten. Van koolrabi, winterpostelein, warmoes tot savooikolen. Geteeld op grond die de bijna 4 decennia lang geen druppel gif over zich heen kreeg. Daarnaast vonden klanten in hun hoevewinkel nog veel meer groenten en fruit, brood, zuivelproducten, sappen, bieren en wijnen, verzorgingsproducten, enz., alles 100% biologisch.

Naast zijn veeleisende job als biotuinder, engageerde Rolle De Bruyne zich ook in het culturele en politieke leven. In 1982 stond hij mee aan de wieg van Agalev Beernem, nu Groen Beernem, waarvoor hij ruim 18 jaar als gemeenteraadslid zetelde en verschillende keren lijsttrekker was.  Hij was ook medeoprichter van de Cactus (waaruit het gelijknamige Cactusfestival is gegroeid) en van de Volkshogeschool in Brugge, waar hij cursussen rond landbouw, voeding en energie organiseerde. Al die jaren bleef hij zich ook inzetten voor de Derde Wereld door o.a. waterputten te bouwen in Afrika

In juli 2012 kregen Denise en Rolle een Bio Award uit handen van toenmalig  Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten voor hun bijzondere verdiensten als voortrekkers van de biologische landbouw.

Denis en Rolle zijn intussen al lang de pensioenleeftijd voorbij. En er is ook geen opvolging. Dat is de belangrijkste reden waarom ze er nu mee ophouden. Voor veel klanten sloeg het nieuws van de stopzetting in als een bom. Net nu de vraag naar bioproducten toeneemt, houdt het oudste biotuinbouwbedrijf er mee op.

Een aantal klanten wil zich hier niet bij neerleggen en denkt  eraan om de Hogen Akker op een nieuwe locatie en in een nieuwe vorm te laten verder leven (bv als een coöperatieve pluktuin, als een webwinkel met afhaalpunt, ?). Wie weet kunnen Denise en Rolle dan ook heel veel voldoening halen uit het doorgeven van hun jarenlange opgebouwde ervaring.

Eind 2015 telde Vlaanderen 370 biobedrijven, waarvan 89 gevestigd in West-Vlaanderen*.  Vanaf 16 juli is er dat één minder, want dan sluit bioboerderij De Hogen Akker in Oedelem na bijna 40 jaar definitief de deuren.   Maar Denise en Rolle kunnen trots zijn op wat ze gepresteerd hebben: ze hebben niet de spreekwoordelijke steen in de rivier, maar de rivier zelf verlegd.  En Groen Beernem is hen hierom, samen met al hun klanten, onnoemelijk dankbaar.

*Samborski V & Van Belleghem L. (2016) De biologische landbouw in Vlaanderen: stand van zaken 2015, Departement Landbouw en Visserij, Brussel