CrAs voor de eerste maal in actie
09 Mei 2007
Op woensdag 9 mei werd de nieuwe Beernemse culturele vereniging CrAs ( ) boven de doopvont gehouden. 4 wereldverbeteraars hebben in een vlaag van overmoed de koppen bij mekaar gestoken en hebben besloten om de Beernemnaars af en toe te verrassen met culturele evenementen en voorstellingen die net dié andere invalshoek hebben. ,
Cultuur AndersRoos LambrechtKelly Dhaeninck , Lucie Versele, Jaklien Tant en Bart De Beukelaer (persverantwoordelijke) willen cultuur brengen met een ecologische knipoog. Nu de opwarming van ons klimaat een onomkeerbare certitude blijkt en onze planeet opeens toch wel heel erg kwetsbaar lijkt, wil Cultuur Anders een kras in onze ziel maken en ons bewust maken van hoe wij, Westerse verwende nesten, met onze leefomgeving omgaan. En welke gevolgen dit uiteindelijk heeft voor onszelf en onze medemensen in het Zuiden.
Dogmatisme en het waarschuwende vingertje zijn evenwel niet aan CrAs besteed: iedereen heeft brains en moet ze maar gebruiken om zelf de juiste keuzes te maken. CrAs wil enkel met haar initiatieven een extra duwtje in de rug geven zodat mensen wakker geschud worden. We mogen stellen dat er in elk lid van CrAs een kleine Al Gore zit te kriebelen.
De mensen van CrAs willen ook geen eilandbewoners zijn en willen waar het kan, de handen in mekaar slaan om samen met één van de talrijke andere verenigingen die de gemeente telt, evenementen of voorstellingen te organiseren.
CrAs schoot al meteen uit de startblokken met de programmatie van de spraakmakende Oostenrijkse documentaire " Our Daily Bread" op woensdag 9 mei in het O.C. De Kleine Beer. De prent geeft een huiveringwekkend beeld van hoe ons voedsel op koel-technische wijze geproduceerd wordt. Planten en dieren worden tegenwoordig op dezelfde efficiënte en doordachte manier geproduceerd als tennisballen en elektronica.
Dat roept allerlei pijnlijke vragen op waar men liever niet aan denkt. Zoals wat er tussen geboorte en dood gebeurt met dat kuikentje en dat rund, wier resten op ons bord belanden als kipfilet en biefstuk. Regisseur Nikolaus Geyrhalter schrikt er niet voor terug om allerlei ongemakkelijke waarheden over onze industriële voedselproductie te laten zien.