Bijvriendelijke bomen in de Hugo Verrieststraat dankzij Groen.

04 Juni 2018

Bijvriendelijke bomen in de Hugo Verrieststraat dankzij Groen.

Dankzij tussenkomst gemeenteraadslid Jan Vanassche krijgen de bewoners van de Hugo Verrieststraat inheemse, bijenvriendelijke bomen in plaats van steriele, buitenlandse bomen in hun straat.

Binnen afzienbare tijd wil de gemeente de voetpaden in de Hugo Verrieststraat in Beernem heraanleggen. Met de heraanleg wil ze ook nieuwe bomen aanplanten. Het dossier kwam op de gemeenteraad van april. Oorspronkelijk koos de gemeente ervoor om uitheemse bomen met steriele bloemen, de pyrus calleryana chanticleer aan te planten.  In het dossier stond vermeld dat dit een inlandse boom was. Jan Vanassche: “ Na wat opzoekwerk wist ik dat de voorgestelde Pyrus een exoot is, afkomstig uit China, Korea of Vietnam. Doordat de boom steriele bloemen heeft is die bovendien nagenoeg waardeloos voor insecten en bijen.”

De voorgestelde boomsoort is een exoot, met steriele bloemen die nagenoeg waardeloos zijn voor insecten en bijen.

“De gemeente Beernem is recent bekroond tot bijenvriendelijkste gemeente”, aldus Jan “en dus vind ik dat het bestuur een blijvende inspanning moet leveren om die titel  in ere te houden. “ Het gemeentebestuur had oor naar de opmerkingen van Jan en liet weten dat ze de aanplant zou herbekijken.

"Ik heb ook nog gesuggereerd om niet alle oude bomen in één keer te kappen, maar dit in fases te doen, om het mooie uitzicht van deze tuinwijk te behouden.

Jan is blij dat het Beernemse bestuur zijn suggesties ter harte wil nemen. “Af en toe stapt het gemeentebestuur mee in ons verhaal”, aldus een tevreden Jan.

Afbeelding door Ivar Leidus [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons