Beernem tegen online haatspraak

17 Februari 2023

Beernem tegen online haatspraak

Sociale media zijn een zegen, maar ook een vloek. Sommige gebruikers posten berichten die aanzetten tot geweld of discriminatie . Het charter'Hier niet'wil die haatspraak nu tegengaan. 

Iedereen is er al wel eens mee geconfronteerd, met haatberichten of zware scheldpartijen op sociale media ", steekt Jan-Klaas Kesteloot, secretaris en IT-verantwoordelijke van Groen Beernem van wal. "Vanop afstand en veilig achter hun scherm gaan bij sommigen alle remmen los. Dat is jammer want een beschaafde online discussie moet toch kunnen."
Om hieraan te verhelpen, is het initiatief 'Hier niet' ontstaan, dat huisregels vastlegt voor online reacties . Meer dan 570 organisaties, waaronder ook de gemeente Beernem hebben dit charter ondertekend. Daarmee geven ze aan dat ze zaken zoals scheldwoorden, mekaar pesten of kleineren niet tolereren. Net zoals persoonlijke gegevens van anderen ongevraagd delen, SPAM-reacties sturen of naaktfoto's verspreiden. De beheerders kunnen zulke posts verwijderen en rapporteren bij het socialemediakanaal, bij Unia en/of bij de politie.
"Ik vind het heel tof dat onze gemeente mee haar schouders hieronder zet. Want op een respectvolle manier met elkaar omgaan, maakt van de sociale media een fijnere plek", vindt Jan-klaas.